О вирусу и зимској служби

23. новембар 2020.
gradski-stab-22-10-2020

Градски штаб за варедне ситуације у Лозници разматрао је информације о тренутном стању са заразном болешћу КОВИД-19  које су представили директори Болнице, Дома здравља и Полицијске станице у Лозници.
Као и у другим крајевима Србије и овде се бележи пораст новозаражених вирусном инфекцијом, нарочито у првим даним новембра. Већи је број и лекарских прегледа и пацијената који су задржани на стационарном лечењу, речено је, уз оцену да се капацитети ове установе прилагођавају новонасталим потребама.
Изнето је запажање да број новозаражених прати нереално мала цифра пријављених контаката са другим особама. Тако је рецимо, у првих четири – пет дана новембра од 107 заражених стигла информација да су имали само 129 контаката са другим лицима, што вероватно не одговара реалности. У том циљу Градски штаб апелује на менаџмент и Болнице и Дома здравља да апелом јавности допринесу бољем увиду о значају благовременог пријављивања оболелих са окружењем.
Потребно је свакодневно и примерено ситуацији подстицати јавност на поштовање прописаних мера, јер само тако се може заштити здравље и фунционално допринети одрживости система здравства. Комунална милиција и инспекција контролисаће рад угоститељских објеката и друга места у граду где се морају поштовати прописане мере у време епидемије.
У сусрет хладним данима и зимској сезони Градски штаб за ванредне ситуације у Лозници прихватио је извештај јавног предузећа „Лозница развој” о спремности зимске службе у периоду од 1. новембра до 1. априла идуће године. Како је закључено, реч је о устаљеном послу и активностима  који се у Лозници сваке године реализују благовремено, плански и систематично.
Разматран је и прихваћен предлог планираних буџетских средстава за потребе превенције, отклањања последица  катастрофа и несрећа у ванредним ситуацијама за наредну годину и упућен скупштини на усвајање.