Жене као снажан стуб друштва – трибина Фондације „Дајана Пауновић”

10. фебруар 2022.
fondacija-dajana-paunovic

На јавној трибини у организацији Града Лознице и Фондације „Дајана Пауновић“, одржаној синоћ у Вуковом дому културе, присуствовало је више од 150 жена из свих сфера друштвеног живота, којима  су градоначелник Видоје Петровић, Дајана Пауновић, оснивачица Фондације, председник Управног одбора Марко Матић као и директорка Туристичке организације Лознице Снежана Перић представили досадашње резултате као и мере државе и локалне самоуправе у области популационе политике и родне равноправности.

Градоначелник Видоје Петровић, захвалио се Дајани и представницима Фондације на указаном поверењу с обзиром на то су у нашем граду жене снажан стуб локалне заједнице, чему у прилог говори чињеница да су многе од њих носиоци великог броја најодговорнијих јавних функција у здравству, просвети, култури, судству и другим областима друштвеног живота, а младе наде су и чланице Тима за будућност Лознице.

– По мом схватању и уверењу жене су по рођењу хероји, јунаци јер јунаци и хероји рађају јунаке у сваком времену и заједници, од великана лозничког краја као што су Вук Караџић, Јован Цвијић и други до председника Србије Александра Вучића. Нама је управо важно да тежиште активности сви заједно, окупљени и умрежени, у сарадњи са државним органима и невладиним сектором делујемо синергијски на поправљање слике у области демографије – казао је градоначелник и додао да је мисија, за коју се определила Дајана Пауновић са својим тимом је нешто што нам је преко потребно.

– Пред нама су огромне могућности јер је највећи потенцијал у људима. Зато је за нас било примарно да обезбедимо не само сет социјалних мера већ и активну политику подстицаја и подршке породици и родитељству – рекао је он и додао да Град Лозница улаже значајна средства у младе и образовање што је дало добре резултате.

– Нисте се ви драге Лозничанке нашле ту где јесте по кључу родне равноправности. Ви сте се за ваше позиције избориле вашим знањем, посвећеношћу, резултатима. То је била најснажнија препорука у областима и ситуацијама, где сам као градоначелник Лознице, могао да дам свој глас. Ви сте нам помогле да будемо добар пример у спровођењу мера родне равноправности – закључио је градоначелник Видоје Петровић.

Према речима Дајане Пауновић, Фондација je за само две године, колико постоји, постигла много конкретних резултата кроз донације и подршку женама, али и другим грађанима и деци из рањивих (осетљивих) категорија становништва.

Пауновић је истакла да је Лозница пример добре праксе када је у питању подршка и спровођење мера у области популационе и политике равноправности полова и да је као и њени сарадници најпоноснија јер је Фондација иницирала установљење Златног ордена „Свете мајке Анастасије“, који ће добијати мајке које имају троје и више деце.

– Сматрамо да те жене заиста заслужују нашу пажњу, дубоки наклон и поштовање јер су пружиле будућност нашој земљи и желимо на овај начин да их истакнемо као пример добре праксе – поручила је она.

Пауновић је објаснила да је циљ трибина да се грађанима на терену представе подстицајне мере у области популационе и политике равноправности полова с обзиром на то да су утврдили да велики број становника није довољно информисан о подстицајима и погодностима и не зна процедуре како да постане њихов корисник и добије средства.

Председник Управног одбора Фондације Марко Матић представио је политички  и друштвени  значај подстицајних мера популационе политике,  али и законске заштите концепта родне равноправности.

Директорка Туристичке организације Града Лознице Снежана Перић говорила је на трибини о активностима и резултатима ТОГЛ у погледу економског оснаживања жена и женског лидерства кроз организовање радионица ручне радиности, стручних обука, етно базара и медијских догађаја путем којих се промовишу предузетнице из лозничког краја и њихови производи.