Завршен Ђачки Вуков сабор

29. мај 2023.

Подизањем Саборске заставе на јарбол крај отворене сцене завршен је 52. Ђачки Вуков сабор чији су покровитељи Министарство просвете и Град Лозница а организатор Центар за културу. Част да се обрати учесницима манифестације имала је Лана Ђорђић, ученица првог разреда Гимназије која је ове године освојила друго место на Републичком такмичењу средњих школа из математике. Подсетила је да се 52. године, у мају окупљамо као чувари српске традиције, да у амбијенту који зрачи духом минулих времена, искажемо понос на наш језик, културу и традицију и на све што нам је Вук иза себе оставио. Његов мукотрпан рад, труд и пожртвованост, подстрек су за младе да буду упорни и доследни у борби за писменост, науку и културу, уметност, знање и образовање, „да се у овим изазовним временима снађемо и изборимо за праве вредности, да останемо верни Вуку и његовој љубави према језику и традицији нашег народа“ – поручила је Ђорђић.

У амфитеатру Саборишта изведена је позоришна представа „Сан летње ноћи“по мотивима Шекспирове комедије са глумцима београдског Малог позоришта „Душко Радовић“, Ненада Радуловића, Катарине Димитријевић, Николе Керкеза, Арсенија Тубића, Ивана Аџића, Срне Ђенадић, Теодоре Томашев и Маријане Петровић.

У  галерији на Саборишту изложени су и проглашени најуспешнији радови полазника ликовне радионице, док је у „Вуковој спомен-школи “ одржано   Републичко такмичење ученика основних школа из српског језика и језичке културе, а организована је и трка за основце „Стазама Вука Караџића“, чији домаћин је било Спортско удружење „Лознички тркачи“.

Централној приреби ђачког саборовања претходило је још неколико занимљивих  образовних програма

На 21. литерарном конкурсу „Вуково звоно“, који расписује Огранак Вукове задужбине Гимназије „Вук Караџић“Марија Ерић, ученица седмог разреда ОШ „Милош Гајић“ у Амајићу, добила је прву награду за најбоље написану легенду из народног живота. Награда јој је припала за текст под називом „Савина воденица“, који је и прочитала приликом свечаног уручења диплома и пригодних поклона које су обезбедили Вукова задужбина, Центар за културу „Вук Караџић“, Туристичка организација града Лознице и лозничка гимназија. Првонаграђена за кратку причу „Особа без улоге“ је Вишња Ђурђевић, ученица осмог разреда ОШ „Никола Тесла“ у Београду, а прво место за циклус песама у категорији основаца освојила је њена вршњакиња и школска другарица Вера Вучићевић. Похвалу за кратку причу „Живот“ добио је Милорад Марковић, ученик осмог разреда ОШ „Васа Чарапић“ из Белог Потока. Награде најуспешнијим младим ауторима и средњошколцима за поезију  уручене су у свечаној сали гимназије.

У  неколико различитих радионица, ликовној, етно-музиколошкој, калиграфској, радионици ткања и анимираног филма 52. Ђачки сабор добио је обрисе манифестације која спаја традидиционалне и модерне вредности.

Музеј језика и писма организовао је књижевну радионицу у сарадњи са Институтом за дечју књижевност. У сарадњи са Библиотеком Вуковог завичаја отворена је изложба „Дечје новине – гигант југословенског издаваштва“, коју је приредио Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца.. Од настанке „Дечје новине“ су у свом издваштву имале заступљен целокупан школски програм, програм за забаву, али и програм за едукацију. Занимљиве новине биле су „Зека“, „Тик-так“, за ниже разреде, а за мало старије „Венац“, „Момент“ часопис за културу и други листови. У забавном програму били су албуми са сличицама, у сарадњи са италијанском фирмом „Панини“, а били су ту и стрипови „Никад робом“, „Гигант“, „Мандрак“ и други. Два дана раније у  Галерији „Мина Караџић“изложени сурадови студената четврте године Факултета примењених уметности у Београду, који су на смеру Примењено сликарство.