Завршен 90. Вуков сабор у Тршићу

20. септембар 2023.

Вуков језик је ширио смисао живота по Христовом јеванђељу

На Саборишту у Вуковом Тршићу данас је одржана завршна свечаност јубиларног 90. Вуковог сабора на којој је свечану беседу имао Патријарх Српски, његова светост господин Порфирије. Све госте међу којима су били и изасланица председника Србије, потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, супруга председника Србије Александра Вучића, Тамара Вучић, саветник председника за културу Дејан Савић, државни секретари у министарству одбране, просвете и министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, епископ шабачки Јеротеј, представници судства, тужилаштва, војске, полиције, Вукове задужбине, народни посланици, представници  градова и општина у Србији, Републици Српској, Црној Гори, академици поздравио је градоначелник Лознице Видоје Петровић речима да је данас велики дан за Тршић и за Србију, јер се овом манифестацијом чува српски језик и култура.

“Када једна манифестација траје 90. година и окупља сваке године све генерације кроз програме, онда је разлог њеног постојања нешто што један народ има, а то је њен идентитет. Већ 90 година се окупља да слави и негује писмо. Данас је Вуков сабор важан догађај, јер кроз важне годишњице спаја историјске датуме са дигиталном ером. Понирањем у суштину Вуковог језика, нарочито Вукових пословица, добили смо оно што је наш академик Владета Јеротић приметио, „дубоко освежавање умова”, рекао је градоначелник Лознице на почетку централне свечаности.

Он је истакао да је српски народ преживео много ратова, али да никад није изгубио свој слободарски дух и веру у цркву и бога. Цитирајући Стефана Немању, рекао је да се језик не сме изгубити, јер се тиме губи и један народ, а српски народ је сачувао свој идентитет.

– То чинимо и ових година захваљујући политици председника Србије Александра Вучића и Владе Србије. Сви смо на истом задатку, да градимо бољу Србију за нашу децу и за покољења која долазе. У том раду за економски и сваки други напредак наше земље ми се брижљиво односимо према својој историји и традицији али и према свим припадницима српског народа ма где они тренутно живели и шаљемо им јасну поруку – Србија је била и остала ваша кућа и овде ћемо вас увек дочекати отвореног срца и раширених руку, казао је Петровић.

Поглавар Српске православне цркве патријарх Порифирије је рекао да је важно да српски народ сачува свој језик јер кроз језик чувамо свој идентитет и своју државу.

Према његовим речима, “уколико пристанемо на укидање слободе у развоју и спонтаности у процвату језика и исте заменимо наметнутим променама и правилима, учинили смо први корак у укидању слободе сваког човека да буде оно што јесте и да се развија у правцу у коме жели да иде”.

“Промена језика за циљ има промену човека који га говори, који на њему мисли и пише, пева и плаче, који је тим истим језиком формиран и којим он формира друге”, казао је Порфирије.

Порфирије је оценио да није свима и до краја јасно да “овде није реч о језику као неком издвојеном, самосвојном феномену”. Он је рекао да та насилна промена има изглед филолошког, али да је она у ствари антрополошки феномен.

Патријарх је рекао да “са запрепашћењем гледамо како политички комесари језичке револуције шире своју нову веру, свој новоговор привидне коректности и лажне равноправности, настојећи да живи језик Вука и Доситеја сабију или растегну у прокрустовске постеље својих идеолошких и политичких циљева”.

Патријарх је истакао да наду улива чињеница да та настојања не пролазе без отпора и да се “на све стране земље подижу гласови у одбрану језика као једног од основних људских права, поручивши да та права, данас као и увек до сада, заједно са институцијама од националног значаја, бројним факултетима и институтима, брани и браниће Црква”.

За све посетиоце јубиларног 90. Вуковог сабора на отвореној сцени приказан је  програм под називом  “Венац игара у славу Вука” који је извео ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац” из Грачанице.

Непосредно по доласку у Тршић, у пратњи градоначелника Лознице Видоја Петровића, патријарх Порфирије, супруга председника Србије Тамара Вучић и изасланица председника Србије, потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић обишли су Сабориште и цркву брвнару Светог архангела Михаила и разговарали са великим бројем окупљених грађана који су присуствовали овогодишњем  јубиларном 90. Вуковом сабору.