Војни лекар на селу

23. септембар 2021.

Ову акцију од 2009. године организује Команда Прве бригаде копнене војске Србије из Новог Сада,  широм Војводине и Мачве где су војни лекари у сарадњи са здравственим радницима цивилног сектора прегледали 1120 грађана  и обавили 1150 лабораторијских анализа.  Двадесетпету акцију су данас реализовали  у лозничкој месној заједници Брезјак, у месној амбуланти, јер се на територији града Лознице већ две године налази новоформирани 111. пешадијски батаљон „Поднаредник Момчило Гаврић“. Хуману мисију Војске Србије су уз локалну самоуправу, активно подржали Дом здравља и Организација Црвеног крста.

Мајор Недељко Недељковић, начелник  за цивилно – војну сарадњу каже да је  у време велике преоптерећености цивилних лекара и медицинских радника њихова мисија усмерена на подршку да се у месним амбулантама  оствари  најосновнија заштита за  пацијенте који немају здравствено осигурање, допринесе посетама непокретним лицима и социјално угроженој популацији. У плану је да заједно са Црвеним крстом уруче пакете са хуманитарном помоћи. Њихова петочлана екипа ће  својим возилима током дана посећивати те породице и надаље, углавном места која немају амбуланте попут Брезјака.

Члан Градског већа Лознице доктор Радован Дивнић, који је ресорно задужен за здравство у локалној самоуправи, сматра да је „војска фактор подршке и помоћи и у миру и у рату“. – – На првом бранику били су у време елементарних непогода, а ево и сада када је ова пандемијска невоља, каже. – Наша војска доприноси још већој присности града и гарнизона. Градска управа је своје изразе захвалности поновном доласку војске у Клупце „оверила“ великом подршком при изради свих дозвола и других обавеза. Ови прегледи су значајни за све људе који живе у селу, немају свакодневне лекаре, осим уторком и четвртком“. Доктор Дивнић се посебно захвалио Тиму војних лекара које предводи мајор Недељковић.

Директорка Дома здравља у Лозници, докторка Бранка Красавац, уз захвалност војним лекарима истиче да су ово место изабрали јер то у време када нема довољно теренских лекара од њих очекује  старије становништво. Поред електро – кардиографских прегледа, биће обављена контрола присуства шећера у крви и крвног притиска, рекла је Красавац. Весна Мелезовић, секретарка Црвеног крста у Лозници каже да ће данас са представницима Војске Србије реализовати 52 кућне посете кроз које ће бити додељени хигијенски и прехрамбени пакети. Закључује да са Војском Србије имају одличну  сарадњу, како овде, тако и недавно када је изведена једна показна вежба у области пружања прве помоћи.