Визија развоја града – Лозница међу најразвијенијим градовима Србије

4. децембар 2023.

Визија развоја града – Лозница међу најразвијенијим градовима Србије.

И нећемо стати!

Заједно смо прешли један дуг пут  тако да смо данас достигли такав степен развоја нашег града који представља основу, јак темељ за даљи убрзани развој Лознице. Тим речима Видоје Петровић, председник Привременог органа града представио  визију развоја  Лознице у наредних   петнаестак година које су пред нама.

Петровић је најпре говорио о великим инвестицијама  на Лагатору.  Лагатор је данас најатрактивнија дестинација и заправо, на најбољи начин одсликава, јер на Лагатору је, после отворених базена и спортске  дворане никло здање  велелепног фудбалског стадиона по ФИФА стандардима, започети радови на атлетском стадиону,  а у плану је и изградња затвореног олимпијског базена па ће се цео рекреативни комплекс  простирати на  5.000 квадратних метара. Недалеко од будућег базена компанија ‘’Минт’’ почела је изградњу стамбеног насеља, објеката са 346 станова и 384 паркинг места па ће у другој фази бити исти број стамбених јединица. Завршен је први део линеарног парка а на пролеће почиње изградња још једног.

Део развојне визије јесте и  источна капија Лознице на Лагатору, у близини Еко пумпе, на површини од четрдесет и једног ара, као и повезивање  Улице Милоша Поцерца до Улице Марка Радуловића, затим нове  од Ургентног центра поред  Ватрогасног дома до Ваљевског пута, али и  изградњу подземне јавне гараже на Тргу Јована Цвијића, за  500 паркин-места, где би радови трајали највише  две године, а онда би се тргу вратио првобитни изглед и садржаји,-  казао је Петровић.

Нови центар града, на 9,3 хектара, од пијаце до шеталишта,  (плато, парк и трг  испод цркве, затим  троугао између пијаце Штире и Бањског пута, део од ‘’Лознице гаса’’ до Вуковог дома културе, реконструисано шеталиште поред Штире… На развојној мапи града  биће   комплекс у функцији  културних садржаја, затим изградња нове Индустријске зоне ‘’Север’’ у близини будуће брзе саобраћајнице, фабрика за пречишћавање отпадних вода на 6,5 хектара чија је вредност  око 31 милион евра, затим  рециклажно двориште где би кроз примарну и секундарну селекцију били смањени трошкови одвожења дела отпада у регионалну депонију ’’Еко-Тамнава’’ на Убу, и рекреативно-парковски комплекс ‘’Видиковац ’’ на нешто више од три хектара, који би био, каже Петровић, ‘’Кошутњак у малом’’.

Петровић је подсетио на велики значај завршетка брзог пута од Лознице до Шапца  чија је укупна дужина  55 километара. На нашој територији је 22,4 километра, а у Лозници су на траси дата четири прикључка и четири прелаза преко брзе саобраћајнице, плус прикључак из Дринске улице, али само у смеру ка Шапцу.

– До првог укључења или искључења на брзу саобраћајницу биће максимално око 2,5 километра. Ретко где се може видети да постоје тако честе петље за укључење и искључење. Поред тога у рејону Липничког Шора и Јелава градиће се два насипа ради заштите објеката од Дрине – рекао је он.

Дуж Дрине развојна визија обухвата  три, четири викенд насеља где би било 150 до 200 викендица у виду сојеница, од Брањева па низводно до Шора и Јелава, са угоститељским садржајима и базеном, као и локацију од око пет хектара за зону ексклузивног становања, недалеко од споменика војводи Степи на Шанцу.

– Све ово реално је да се реализује у року од четири до седам година, уколико бисмо имали овај тренд привредне активности који је присутан последње две године. Оно што ће потрајати дуже је ново насеље ‘’Вискоза’’. Циљ је да оно повеже Лозницу са Бањом Ковиљачом. Ту предстоји подршка државе да се тај простор очисти, а ту би било формирано насеље које би представљало на неки начин круну свега. Ако имамо у виду колико ће брза саобраћајница допринети Лозници и убрзати развој, све започете инвестиције, онда нема дилеме да ће се наш град у будућности знатно увећавати. Много мање по основу природног прираштаја, али много више због економских миграција. У ову визију нисмо ставили урађено идејно решење за западну капију града где ће бити Трг привредника Лознице. Реч је о углу Улице Републике Српске и Заобилазног пута са десне стране, од око 38 ари, где је планиран торањ са кога би се разгледала околина. До сада је више од 50 милиона евра уложено у Здравствени центар, тренутно се инсталира опрема у вредности од 9,3 милиона евра, за 90 дана добићемо магнетну резонанцу, и намеће се потреба за градњу станова за лекаре. У сарадњи са Министарством здравља покушаћемо да обезбедимо недостајуће лекаре тако што ће на 15 година имати обезбеђено стамбено питање. То је такође део визије развоја града.

Све ово морамо да урадимо заједно, због нас, наше историје, због наше деце –  закључио је  Петровић.