Високо одличје за 90 година Вуковог сабора

17. фебруар 2023.

У Градској управи Лознице директорка Центра за културу мр Снежана Нешковић Симић са сарадницима  из установе  данас је одржала конференцију за штампу након високог признања,  сретењског Ордена другог реда, које је тој установи председник Србије Александар Вучић уручио 15. фебруара, на  Дан државности поводом 90 година Вукових сабора.

– То је јединствено признање у историји саборовања које је стигло из врха државе  и оно је одраз поштовања, уважавања и подршке у континуитету тако значајнј манифестацији, казала је Нешковић Симић. Вуков сабор је манифестација која чувајући језик и писмо чува културни идентитет једног народа, и сви ми који радимо на томе данас имамо привилегију да наставимо бригу о језику и писму. Посебну захвалност дугујемо  председнику Србије господину Александру Вучићу који је 2017. године био први и једини председник којег је организациони одбор изабрао за беседника на Вуковом сабору. Председник је дао огроман допринос и снажну подршку граду Лозници не само у култури већ и у свим областима. Захваљујући тој подршци и руководству града Лознице на челу са градоначелником господином Видојем Петровићем отворен је у Тршићу Научно образовни културни центар као плод добре сарадње те је добијени орден признање и нашем граду и нашој установи, Центру за културу „Вук Караџић“, рекла је директорка мр Снежана Нешковић Симић.

Сретењски орден је велико признање за наш град и Центар за културу, подсећа помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. – Све ове године ми смо се у континуитету трудили да обновимо јединствене споменике културе у Тршићу, Вукову кућу 2008. године а годину дана после да реконструишемо Сабориште. Прва кућа писаца у Србији отворена је 2010, и њу су посетили бројни писци из иностранства како би се још боље приближили нашој култури и завичајној традицији, а 2011. отворен је у Тршићу Музеј  језика и писма, где је нашем језику дата важност да буде нематеријални преносилац  српске културе. Као што је рекла директорка, 2017. године  је, на дан Вуковог сабора отворен Научно образовни културни центар и у том дану саборску беседу имао је председник Србије“.

Ђокић је даље подсетио да Центар за културу управља простором спомен – комплекса у Текеришу, посвећеном првој савзничкој победи у Церској бици, затим  простором на Гучеву „и све то говори о домаћинском односу јер је све то наше. За све што је овај град урадио за културу логично је да је једно овакво признање  овде стигло, да га је добила Лозница, закључује помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.