ВИШЕ ЂАКА ПРВАКА У ВУКОВОМ КРАЈУ: Првом школском звону обрадоваће се 668 малишана

26. април 2023.
grad-loznica-ljudi04

ПРВОМ школском звону, од септембра, обрадоваће се 668 малишана који улазе у „ђачке воде” у 14. школу Вуковог завичаја, каже Љубинко Ђокић, помоћник граоначелника Лознице, истиче да је број првака већи за 22 од садашњих.

“Кадињача” је, поново, школа са највише “првачића”, где их је уписано 108, седам више него прошле јесени. Шест ђака више него у овој школској години биће у ОШ „Анта Богићевић“, али за 20 мање него у „Кадињачи“.

Занимљиво да се у градску школу „Јован Цвијић” за први разред пријавило 76 малишана, 14 мање од досадашњег броја.За три правака биће бројнија ОШ „Вук Караџић”. Забрињава чињеница да у њеном издвојеном одељењу у Горњој Борини неће бити првачића, у Зајачи, чувеном рударском месту само три, а у Пасковцу једно више.

– Сада имамо једног првачића, чињеница да их у новој школској години неће бити, у најмању руку, чини нас тужним – каже домаћин из тог села Жељко Максић, подсећајући на време када је било пуно дечје граје, не само у овој четвороразредној школи, већ и у сваком засеоку и сокаку.

У Лешници је један првак мање, па ће их бити 70. У Новом Селу ће бити 10, у Стражи шест, у Доњем Добрићу пет и само троје у Чокешини, селу које, иначе, има више од 80 људи старијих од осамдесет година.

За 16 нових ђака биће мање у приградској школи „Доситеј Обрадовић” па ће у клупе да седне њих 49 првака. У првом разреду у Руњанима, једном од највећих села у крају, поћи ће троје ђака. Мање је ђака и у школи „Краљ Александар I Карађорђевић” у Јадранској Лешници за четворо, али радује да ће их у Јошеви бити четрнаесторо, у Горњем Добрићу петоро и једно у Милини, која је у овој школској години без првог разреда.

Један првачић биће у селу Јелаву, седморо ће бити у Козјаку, а у Липничком Шору 21.

У школи на Брезјаку се број првачића повећао за једног па ће их бити 24, али са онима у издвојеним одељењима у Коренити и Доњим Недељицама.

Број ђака првака удвостручен је у ОШ „Вера Благојевић“ у Бањи Ковиљачи, где ће их, са одељенима у Трбушници и Горњој Ковиљачи, бити 50. Вукова спомен-школа у Тршићу и „Вук Караџић” у Липници биће богатије за по четири првака.

Осам првачића седа у клупе ОШ „Степа Степановић” у Текеришу, а сада их је шест.

У ОШ “14. Октобар” у Драгинцу биће 23 првака, што је седам више него прошле године. У одељењу у Ступници неће бити првачића, а по један ће бити у Цикотама и Јаребицама.

– Многи родитељи уписују ђаке, ван места која покривају матичне школе, па тако мештани Руњана одводе ђаке у чак девет школа, које су им ближе од једног у средишту села – прича Руњанац Жељко Лукић. – Раније, када је била обавеза уписа у „своју“, сеоску школу, у нашем селу је у првом разреду било је и по 30 и више ђака.

Извор: Вечерње Новости – В. Митрић