Отворена врата заинтересовала будуће студенте

2. јун 2023.

У Градској управи Лознице данас су отворили врата иницијативи Одељења за друштвене делатности да свршеним ученицима треће године средње школе  омогуће да се боље упознају са вредностима академских студија на високообразовним институцијама Србије.

Према незваничној статистици од око 700 свршених средњошколаца око 40 одсто се  уписује на факултете, а то је бројка од око три стотине ђака који треба да буду ослонац будућности и Лознице и Србије.

Из одељења друштвених делатности су истакли да их радује сазнање  што су управо ту иницијативу подржали студенти пет факултета – Саобраћајног, Медицинског, Правног, Факултета безбедности и Природно математичког.

Поруку у име домаћина, руководства  Града Лознице и директора четири средње школе, пренео је  помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић. – Широко је поље интересовања наших ђака за студије медицине, затим на Природно – математичком факултету,  правном, економском и другим факултетима… Према подацима које смо добили из Националне службе запошљавања у Лозници, овде је „глад“ за инжењерима машинског факултета, електротехничког, саобраћајног, грађевинског, затим за  неким профилима из педагошке сфере, попут професора математике, физике, хемије, психологије и педагогије. Можда је ово добра прилика да кроз ове презентације неке и мотивишемо  тако што ће се уписивати управо на те факултете, тамо где ће имати сигурно запослење. Знање јесте највећи капитал а, као што знамо, снага једне локалне заједнице мери се бројем образованих људи и по квалитету њиховог знања. Наша је жеља да остваре такав успех и да се врате у наш град и да заједно градимо увек бољу Лозницу. Ми као као град улажемо и подстичемо такве студенте пуних двадесет година а само у овој години месечне стипендије добија 92 студента и 52 ученика, рекао је Љубинко Ђокић.

Докторка медицинских наука Горица Видовић, која је пореклом из Лознице и ради док се даље усавршава на Институту за кардиоваскуларне болести  поручује младим средњошколцима да то што буду уписали буде прожето хуманошћу и алтруизмом.  Залаже се за већу доступност информацијама о здрављу преко лекара а не интернета где се многи „сами дијагностикују“ уместо да то учини професионални лекар. То би стварало веће поверење у наше здравство јер би људи схватали да су бели мантили у мисији да им увек помогну, казалаје Видовић.