Вера у људе као кључ успеха

7. јануар 2021.

Вера у људе као кључ успеха

7. јануар 2021.
bozicna-cestitka-2021

Лозница најбољима – јединствен пројекат у Србији за повратак младих стручњака

Година која је иза нас била је  је по много чему  посебна и другачија, тежа и неизвеснија, и то не само за грађане Лознице и Србије, већ и за цео свет. Ако се осврнем уназад, 2020. година је  за мене започела, рекло би се, уобичајено, са планом за наставак реализације већ започетих пројеката и припрема за нове, како би наставили са мисијом да Лозница уђе у круг 10 најразвијенијих локалних самоуправа у Србији.

 Овом прилико морам истаћи са изузетним поносом да смо у том првом делу године започели реализацију пројекта „Лозница најбољима” чији циљ је да нашу успешну децу и младе стручњаке из Лознице који су завршили факултет са просечном оценом 9,00 и више вратимо у Лозницу, понудимо им могућност запошљавања и што је још битније, понудимо им могућност да активно учествују у креирању дугорочног плана развоја свог града, како би Лозница постала још боље место за живот и рад.

Будућност града треба да поверимо најбољима, и то је била моја идеја водиља када сам упутио јавни позив младима да се пријаве и постану део Тима за будућност Лознице.

Овим  јединственим пројектом смо поново поставили  стандард како треба развијати локалну заједницу, што је потврдила и премијерка Ана Брнабић која нам је учинила част да уручи решења о ангажовању за првих 18 младих који су укључени у реализацију овог пројекта. Могу рећи да сам веома задовољан њиховим радом, и да су већ у програмима рада за 2021. годину и њихови предлози нашли место што потврђује да  је њихово ангажовање имало смисла, и да смо ми заиста одговорна локална заједница која користи потенцијал младих људи.

Одговорно и сложно када је најтеже

Од марта месеца, са проглашењем ванредног стања у земљи услед пандемије вируса Ковид 19, приоритети који су успостављени су морали бити измењени, а у први план  је стављена безбедност  и здравље грађана, спровођењем свих мера које је прописивао Кризни штаб Републике Србије. Штаб за ванредне ситуације у Лозници на чијем сам челу  заједно са свим јавним службама , а у складу са новонасталом ситуацијом,  одмах је предузео све  непходне мере како би се ризик за грађане свео на минимум. Поред појачане контроле спровођења противепидемијских мера, дезинфекције јавних простора, организовани су  кол-центар и служба волонтера који  су били на услузи грађанима 24 сата са целе територије града, како би се могле доставити намирнице и лекови свима којима је то неопходно.

Веома сам задовољан што смо у овако тешким временима поново показали високу друштвену свест и одговорност, јер смо новцем из буџета и донацијама  локалних привредника обезбедили преко 13 000 пакета који су подељени онима којима је то било најпотребније – пензионерима и грађанима лошијег материјалног статуса.  И овом приликом посебну захвалност и дивљење исказао бих здравственим радницима који се  пожртвовано брину о свим пацијентима, и на којима је најтежи терет борбе против пандемије, али и волонтерима који су радили часно и са поштеном намером да помогну суграђанима којима је то потребно. Иако нам је ова пандемија показала више лица, и ево још увек не посустаје, оценио бих да су се  Лозничани показали у добром светлу, показали смо високу свест и одговорност и још једном показали да само заједно и у партнерству можемо да се носимо са свим недаћама.

Подршка и поверење грађана конкретним делима

Годину за нама су обележили и парламентарни и локални избори,  одржани 21. јуна, на којима су грађани имали прилику да оцене наш досадашњи рад. За мене, избори су једини демократски начин да грађани дају јасну поруку свима на политичкој сцени где им је место, и то је једини начин за било какву промену или нови мандат. Грађани Србије су тог 21. јуна своју подршку и поверење поклонили политици коју води Српска напредна странка, на челу са  председником Александром Вучићем, која је остварила убедљиву победу, а локална листа у Лозници коју сам предводио остварила је историјски резултат од 65,60% освојених гласова.  Ова победа је за мене лично, али и моје сараднике значила додатну одговорност као и наставак  спровођења политике рада, одговорности и заједништва.

Сваки нови мандат на месту првог човека града ме је обавезивао да радим још више и неуморније на напретку града. Више пута сам истицао да ко Лозницу воли, за њу и ради. Лозница је моја вечна љубав, моја инспирација, животни пројекат, град будућности и завичај великана на западу Србије.

 Задовољан сам што смо успели да успоставимо квалитетан однос у локалној заједници са свим најзначајним друштвеним актерима. Драго ми је да смо се окупили око политике Српске напредне странке и председника Александра Вучића, и успоставили  својеврстан договор са народом да ћемо радити најбоље и најснажније што знамо, умемо и можемо у интересу наших грађана.  Друштво опстаје и напредује када помиримо све наше разлучитости, када их хармонизујемо у један програм, дефинишемо циљ и препознамо пут ка њему. Иако је дошло време у којој једна мала група људи  на политичкој сцени упорно покушава  да истину покаже као неистину, а неистину промовише као истину, драго ми је да су грађани на изборима рекли свој суд.

Капиталне инвестиције за још бржи напредак Лознице  

Дубоко сам уверен да су Лозничани окренути будућности, и да поштујући традицију и негујући оно што нам је остало од предака имамо шансу да их будемо достојни. Лозница има вредне, одговорне и марљиве људе, а уз подршку државе постављени су темељи за сигурну будућност наше деце. Захваљујући највећој подршци у историји града коју имамо од председника државе који је довео 2 фабрике у наш град, ми крупним корацима идемо ка врху.  Нови инвеститори су значајно убрзали наш привредни развој и створили могућност за убрзано запошљавање кроз отварање неколико хиљада радних места.  Али за нас је од посебног значаја да ниједна инвестиција не угрози животну средину. Очување животне средине, здравље и безбедност наших грађана су апсолутно на првом месту. То је мој став и када је у питању реализација пројекта „Јадар”  од стране мултинационалне компаније „Рио Тинто”.

Лозница је данас једно велико градилиште, град који улаже у  путну и комуналну инфраструктуру, изградњу и опремање вртића, школа, изградњу спортских терена, Атлетски стадион, нови фудбалски стадион по УЕФА стандардима.

Први пут у својој историји обнавља се градска болница. Радови су завршени на три објекта: грудном, интерном и неуропсихијатрији. Завршава се нова болничка котларница. После  30 година настављени су радови на хируршко-гинеколошком блоку. У припреми је III фаза реконструкције свих осталих објеката у болничком кругу укључујући и партерно уређење.  Општа болница  постаће најсавременији здравстени центар у региону.

Унапређена је туристичка инфраструктура као и електро-енергетска мрежа. Коначно, решавају се и вишедеценијски проблеми везани за управљање комуналним отпадом и започеће изградња постројења за пречишћавање отпадних вода.

 Са друге стране, издвајања у сфери социјалне политике су исто тако битна и настављена је финасисјка подршка најбољим ученицима, студентима, новорођеним бебама, незапосленим породиљама, пензионерима, јер за будућност како Лознице, тако и Србије поред инфраструктурних улагања, веома је важно улагати у људе.

Дакле,  без обзира на све отежавајуће околности које су пратиле ову годину, ми нисмо прекинули започете пројекте, већ смо их реализовали, а све то захваљујући ликвидности градског буџета и домаћинском и одговорном односу према новцу али и солидном пуњењу буџета упркос пандемији Ковид 19.  Пандемија се највише одразила на поједине привредне активности, али уз сет државних мера и олакшањем локалних прописа за привреднике до сада нисмо имали веће проблеме у тој сфери.

Пред нама је сложено време, сагледавање последица у наредном периоду  ће сигурно показати  колико је смањена привредна активност, и сигуран сам да ћемо само дијалогом са привредницима и државом успоставити прави образац за превазилажење проблема и нормализацију целокупне  привредне активности.

Дијалог као кључ успеха и напретка

Дијалог је нешто на чему ја инсистирам и сматрам да је дијалог основа сваког договора,сваког односа, и да је он дефиниција једне одговорне власти, посебно на локалном нивоу.  Јавне расправе, дијалози и дебате имају функцију да пре свега информишу грађане о ономе што је важно, да то буде транспарентно, али да са друге стране  добијемо повратне коментаре, сугестије, предлоге и да видимо да ли смо на правом путу, јер све што радимо има смисла ако то грађани подржавају. Водећи се овим начелом  позвали смо грађане да активно учествују у креирању буџета за 2021. годину, и морам признати да сам позитивно изненађен и бројем грађана који су се јавили, и њиховим корисним сугестијама и предлозима, од којих су неки одмах уврштени у план за реализацију за следећу годину, а о некима ћемо још разговарати у наредном периоду. За мене ово је јасан сигнал да су грађани упућени, да прате наш рад, и да су вољни да узму учешће у креирању живота у локалној заједници.

Срећан сам што смо заједно у претходних 16 година, непрестаним дијалогом, заједничким напором у реализацији важних пројеката показали да једна општина из круга најнеразвијенијих може да пређе пут до врха уз заједнички именитељ – а то је Лозница на првом месту! Ако нам је Лозница на првом месту, трудићемо се и да радимо више, напредујемо сваког дана, дајемо више и стварамо бољу будућност за децу којој ћемо је оставити.

Сигуран сам да смо у овој тешкој, неизвесној и турбулентној 2020. години сви заједно схватили шта су нам приоритети, имали прилику да видимо да ништа није загарантовано и да сваки план може да буде доведен у питање, посебно ако нисмо добро испланирали и узели у обзир све претње и ризике који могу да се десе. Научили смо да чувајући себе чувамо првенствено и наше најближе, али и своју заједницу, и како да функционишемо у промењеним обрасцима понашања.  Исто тако сам сигуран да Лозница на чврстим темељима гради будућност,  убрзано корача у друштво најбољих и  да ћемо и у периоду који долази бити пример другима.

Људи су кључ свега – а ја сам увек веровао у Лозничане! Уз жељу да нам наредна година донесе сигурност, успехе на свим пољима које ћемо поделити са породицом и најближима, свим суграђанима желим  добро здравље, срећну и успешну Нову годину уз позив – Да наставимо да градимо и радимо за Лозницу по нашој мери!

Ауторски текст градоначелника Лознице Видоја Петровића, објављен у Лозничким новостима.