Велика подршка државе лозничкој болници – Хируршко – гинеколошки блок завршен после 34 године

14. децембар 2023.

Пацијенти из Лознице али и из Крупња, Љубовије, Малог Зворника, као и многи други, међу којима су и становници суседне Републике Српске, имаће најсавременију дијагностику и лечење у  хируршко-гинеколошком блоку Здравственог центра Лозница, чија је изградња увелико завршена, а у току је уградња и допремање опреме вредне око 9,5 милиона евра – о чему се могло само сањати, рекла је, поред осталог, др Јадранка Маринковић,  в.д. директора Здравственог центра у Лозници. У ову установу данас је допремљен још један део нове опреме и тим поводом су је посетили Марко Благојевић, министар за јавна укагања и Видоје Петровић, председник Привременог органа града Лознице . По речима Маринковић  – “они су, уз здушну помоћ, разумевање и подршку председника Александра Вучића и Владе Србије, допринели да све овако данас изгледа“.

Петровић је подсетио да је изградња хируршко-гинеколошког блока била нешто попут грађења “Скадра на Бојани”, што је ова власт затекла, као и многе друге “бисере” из прошлости, којима не можемо да се поносимо. Он је истакао да је председник Вучић видео, својевремено, о чему се ради, и да је, уз његову огромну помоћ, осим темељне реконструкције и набавке опреме за друге делове установе, “урађен и довршен један од најсавременијих хируршко-гинеколошких блокова у Србији”, на радост запослених који ће имати услове за рад о којима су могли само маштати, али и за бољу и ефикаснију здравствену заштиту и лечење овдашњих људи.

“Ми ћемо, као локална власт, са управом наше установе и ресорним министарством, изнаћи најбоља решења да обезбедимо кадрове који недостају у неким гранама медицине”, рекао је Петровић. “Град је, као и увек, спреман све да учини за боље здравље наших људи, а потрудићемо се да, кроз сарадњу са нашим најеминентнијим установама у земљи, обезбедимо да најбољи стручњаци из њихових редова бар једном недељно долазе у болницу, држе предавања и на други начин помогну да се стручни тимови ојачају на најбољи начин.

Министар Марко Благојевић је рекао да је “ово пример сјајне сарадње са градском влашћу”, истичући да је ово “само један ‘Скадар на Бојани’ који је затечен широм Србије”, спомињући слична здања у Прокупљу, али и у Београду, Нишу, Новом Саду и другим местима. “Свима се смешила слична судбина да су започети пре неколико деценија, а онда напуштени и запуштени”.

“У Лозници завршавамо посао на сјајан начин – комплетним опремањем савременог здања најбољом опремом”, рекао је министар Благојевић, подсећајући да је држава, преко тог ресора, у тој установи комплетно средила, на најмодернији начин, грудно, инертно и психијатријско одељење, и да њима следи опремање, као и хируршко-гинеколошком блоку. “Држава је, преко овог министарства, за здравство у Лозници, уложила више од три милијарде, и ту нећемо стати док сваки квадрат ове установе не буде као онај у хируршко-гинеколошком блоку у ком смо данас.

Улагање у здравство је, по речима министра Благојевића, “приоритетно и преко тог ресора, од свих улагања, влада даје 60 одсто новца за ову делатност, водећи рачуна о свему, од опремања сеоских амбуланти до комплетне примарне, секундарне и терцијарне здравствене заштите. “Нећемо стати док и последња амбуланта у Србији не буде изгледала онако како изгледа овај блок и три, до сада, темељно сређена одељења лозничке болнице”, поручио је министар Благојевић.