Вантелесна оплодња и после 45. године

1. март 2023.
vantelesna-oplodnja

Град Лозница, као социјално одговорна локална самоуправа сваке године издваја у буџету новац за рефундирање трошкова вантелесне оплодње  за наше суграђанке.  Пошто је и држава својом одлуком одредила да граница за вантелесну оплодњу буде 45.  година живота, У Градској управи се раматра могућност да се  можда, опет иде корак даље, да се олакша још неки услов. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић је подсетио да су 33 пара до сада користила новац из буџета, да је свака пета жена успела да на овај начин оствари потомство. Имамо за сада петоро рођене деце и још двоје се очекује. Иначе, у Србији је прошле године рођено 188 беба више него 2021, а у Лозници петнаест више – рекао  је Ђокић.

Он је подсетио да је 2020. године  четрнаест брачних парова добило по 350.000 динара, друге је њих једанаест имало прилику да се остваре као родитељи док је минуле било осам брачних парова који су добили средства. Прве године у буџету је у ту сврху било предвиђено пет, а минуле две године по шест милиона динара, колико је планирано и за 2023.

У Лозници се вантелесна оплодња финансира за брачне парове, као кориснике Републичког фонда за здравствено осигурање који су, по препоруци лекара, лечили примарни или секундарни стерилитет и нису могли добити потомство и који су преко Фонда бар три пута покушали то да учине. Осим ове, Лозница има још низ других мера за подршку повећању наталитета. За први склопљен брак из локалне касе супружницима следи надокнада у висини једног просечног личног дохотка исплаћеног на територији Лознице за месец када су били код матичара, за свако прворођено дете родитељи добијају 15.000 динара из буџета, за друго, треће и четврто по 20.000, а онима који добију близанце, односно тројке по 40.000, односно 50.000 динара.

Сви који су треће дете добили до краја 2017. године остварују право на одређену новчану накнаду из буџета до његовог пунолетства, док незапослене породиље, односно родитељи до навршених годину дана детета остварују из буџета право у износу од 10.000 динара месечно.