Усвојен Предлог одлуке о буџету града

19. март 2024.

На првом заседању новог сазива Градског већа у Лозници којим је председавао градоначелник Видоје Петровић разматрано је више одлука важних за функционисање Града, предлог Одлуке о буџету за 2024. годину, План развоја града Лознице за наредних шест година, Стратегија урбаног развоја подручја Лознице за наредних десет година, као и програми пословања јавних предузећа и установа.

Одлуком о новом буџету града Лознице планирани су укупни приходи од 4 милијарде 360 милиона 794 хиљаде динара. За капиталне инвестиције и улагања планирано је 762 милиона динара што је 18 одсто од укупних средстава у  буџету.

Буџет Лознице има развојни карактер, па је тако, овогодишњи са 37, 2 милиона евра окренут даљем равоју града, при чему су значајна средства опредељена за  реализацију капиталних пројеката. Данашњи буџет града Лознице  од  4,36 милијарди је већи и из године у годину са  све већим бројем корисника у односу на 2004. годину када је износио око 420 милиона динара.

Као друштвено одговорна локална самоуправа град Лозница наставља да улаже у образовање, подршку породици, спорт и културу и све оно што обогаћује друштвени живот наших суграђана. Чињеница је да у укупном буџетском приходу данас имамо 1,4 милијарде динара по основу пореза на зараде запослених што је резултат привредног раста и повећања стопе запослености, истакао је градоначелник.

У овој години плански се  настављају капиталне активности –  даља изградња путева и улица на територији града, улагање у изградњу водоводне мреже, проширење мреже лед расвете, наставак улагања у подизање енергетске ефикасности вишепородичних стамбених објеката, наставак радова на изградњи Атлетског стадиона, завршетак изградње фискултурних сала Гимназије и сале у Јадранској Лешници, реконструкција простора некадашње куглане у спортском центру, радови у парковском комплексу на Лагатору, реновирање задужбинарског дома у Бањи Ковиљачи, изградња нових дечијих игралишта и многи други пројекти.

Градско веће је усвојило програме рада свих  јавних предузећа и  установа чији је оснивач Град Лозница. У дискусији о програмима пословања констатовано је да су сва јавна предузећа и установе одговориле захтевима и потребама грађана, а истакнуто је и стално залагање руководства града да се у јавном сектору ствара и изграђује амбијент рационалног управљања свим ресурсима како би се више средстава усмерило ка новим инвестицијама.

Усвојен је и предлог Плана развоја града за период  2024 – 2030 година као и предлог  Стратегије урбаног развоја подручја Лознице 2024 – 2034 године.