Град Лозница угостиће младе из дијаспоре

20. март 2024.

Министар за дијаспору Ђорђе Милићевић данас је састанку са градоначелником Видојем Петровићем изразио задовољство што ће Град Лозница као средина која има богато културно – историјско наслеђе и добре смештајне капацитете бити укључена у реализацију пројекта боравка наше деце из дијаспоре у Србији. –

Имајући у виду политику коју води наша земља и коју прати град Лозница, желимо да искористимо наше везе са дијаспором, посебно са младом популацијом, како би им пружили прилику да упознају богато културно и историјско наслеђе нашег града. Очекује се да ће у Лозници боравити око стотинак младих, можда и више, а град поседује капацитете и смештајне могућности како би им омогућио квалитетно проведено време током трајања кампа. Обзиром да смо град са богатом традицијом, учесници кампа ће имати заиста пуно лепих успомена да понесу – рекао је градоначелник Петровић.

Рекавши да су и овог пута имали садржајан и квалитетан разговор са градоначелником и његовим тимом, министар Ђорђе Милићевић је најпре честитао конституисање извршних органа града Лознице и нови изборни мандат градоначелнику који је плод видљивих и препознатљивих резултата у протеклом периоду – „ Убеђен сам да ће Лозница наставити своју линију развоја, напретка и просперитета уз подршку председника државе и републичке владе. Данас смо разговарали о више пројеката које Лозница жели да реализује као и подршци коју ће пружати сви министри, одговорно и јединствено, на путу ка суштинском циљу а то је у периоду изазова, искушења и притисака најважније“, казао је министар Милићевић.

„Србија је увек била јака онолико колико је јединствена и зато када говоримо о јединству, када наш председник говори о јединству он то говори мислећи на јединство свих нас али и наших сународника који живе ван Србије. Потребно је да ојачамо постојеће и створимо још чвршће везе између матице и наших сународника који живе ван Србије. Чинимо то кроз неколико пројеката, а данас смо у Лозници разговарали кроз пројекат који је усмерен ка младима у локалним самоуправама и тај конкурс ће бити расписан током ове недеље. Реч је о три летња кампа: научно – образовни или ЕКО камп, други је за културно – уметничка друштва и трећи за спортске садржаје.Претходне године имали смо 22 кампа у 20 локалних самоуправа када је пет хиљада малишана боравило у Србији. Стално подижемо ту лествицу тако да ове године рачунамо да ће овде бити и до десет малишана наших сународника који живе изван Србије“, закључио је министар.

Суштина ових кампова је да деца боравећи у локалним самоуправама уз оно што је тема кампа, упознају културно – историјску баштину општине или града, да још боље науче наш језик и ћирилично писмо. Зато је, према речима министра за дијаспору, немогуће заобићи Лозницу која у својим знамењима на грбу има управо ове симболе и која је родно место српског језика и писмености.