Усвојен Буџет за 2021. годину на скупштини

17. јануар 2021.

Усвојен Буџет за 2021. годину на скупштини

17. јануар 2021.
7-sednica-skupstine-grada

На 7. седници Скупштине града Лознице усвојен је Буџет града за 2021. годину, програми пословања јавних предузећа и установа чији је оснивач град Лозница, планови детаљне регулације за „Гробље 2″ у Тршићу, „Гробље” у Јелаву, блока између улица Војводе Мишића, Ђуре Јакшића, Светог Саве, Јована Цвијића и трга Анте Богићевића у Лозници и низ других тачака.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић истакао да је цео систем у нашој земљи значајно унапређен у смислу да за оне који желе да буду информисани обезбеђује транспарентност рада и докумената локалних и државних органа, предузећа и установа чиме грађани директно утичу на подизање одговорности у раду.

– Мојим сарадницима и мени Лозница је животни пројекат, а не хоби. Хајде да се окупимо и радимо заједно у интересу грађана Лознице која има јасно дефинисану будућност. Лозници и Србији смо сви потребни  – поручио је градоначелник Лознице и додао да се људи се враћају у Лозницу о чему говори интезивна изградња стамбених зграда и продаја станова у складу са развојем града.

– Што се тиче земљишта, из назива градско грађевинско земљиште се види његова сврха, оно не треба да буде зарасло у коров, већ се грађевински опрема са комуналном, енергетском и осталом инфраструктуром и онда, се, стварајући добру пословну климу и окружење, доводе потенцијлани инвеститори и купци – указао је градоначелник.

Како је објаснио, процес  јавне расправе о буџету за наредну годину спроведен је у оквиру услова који су им то омогућавали, односно онлајн и преко мејла и да се трудио да одговори на све предлоге грађана за креирање буџета чиме су они дали свој допринос.

Одлуком о буџету града за наредну годину планирани су укупни приходи и примања у износу од 2,987 милијарди динара, од чега сопствени приходи буџетских корисника износе 15,5 милиона динара, 206 милиона је планирано по основу продаје грађевинског земљишта на Лагатору, односно нефинансијске имовине, а са републичког нивоа планирано је 38,5 милиона. Укупни текући приходи планирани у износу од 2,456 милијарди динара, а планирано је и да се из 2020. у наредну годину пренесе 262 милиона.

Према речима Зорана Томића, начелника Одељења за финансије и локалну пореску администрацију, за одржавање путне мреже и за капитално улагање у путну мрежу опредељено је 380 милиона, што је за стотину милиона више него у овој години. Од овог износа 150 милиона биће уложено у путну мрежу за неколико значајних праваца и то: пут у Тршићу од Омладинског центра до Гробља, Радуловачки и Стефановића пут у Лозничком Пољу, прву  фазу изградње улице на Лагатору  од градског базена до Плавог ресторана, Улицу Вука Караџића у Лешници, пут у Липници, Улицу палих бораца у Трбушници и улицу која води до школе у Доњим Недељицама.

– Укупна капитална улагања из буџета града износе 731 милион динара или 24,45 одсто, дакле четвртина планираних средстава ће бити капитално опредељена. То нам гарантује да ће Лозница као и свих претходних година, и наредне године бити сигурно једно од највећих градилишта у Србији. Верујем да је буџет реално остварив – истакао  је Томић.