Успоривачи саобраћаја за већу безбедност деце и грађана

17. јануар 2021.

Успоривачи саобраћаја за већу безбедност деце и грађана

17. јануар 2021.
postavljeni-usporevaci-saobracaja

Испред Основне школе (ОШ) „Вук Караџић”, у улици Филипа Кљајића, постављени су лежећи полицајци у циљу повећања безбедности деце и ученика у саобраћају што је према речима помоћника градоначелника Љубинка Ђокића приоритет града Лознице, а у наредних неколико дана на иницијативу градоначелника на пешачким стазама поред ове, Техничке школе и Средње школе „Свети Сава” биће постављене заштитне ограде.
– Градоначелник ја дао идеју да пешачке стазе поред неколико школа, које се налазе уз фреквентне саобраћајнице, одвојимо од коловоза заштитним оградама. Град ради на томе да где год је то могуће изгради пешачке стазе да ученици не користе коловоз за одлазак и долазак до школе. Осим заштитних ограда трудићемо да на прометним саобраћајницама поред школа, где је управљач Јавно предузеће „Лозница развој” поставимо лежеће полицајце – рекао је помоћник градоначелника и додао је град финансирао и постављање електронских портала поред ове и других школа који додатно упозоравају возаче да су у зони школе и да прилагоде брзину вожње.
– Ми као град чинимо да све школе буду осветљене, ограђене, да се поред њих налазе саобраћајни знаци који јасно упозоравају да се возачи налазе у зони школа. Ако узмемо као пример ову школу, она је осветљена, има пешачке стазе, електронске портале, лежеће полицајце и имаће ускоро заштитну ограду – указао је он.
Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић истакао је и да у току су радови на изградњи денивелисаних пешачких прелаза на кружном току, код зграде Електродистрибуције, што су грађани недавно предложили градоначелнику Лознице.
Према речима директорке ОШ „Вук Караџић” Анете Ракић, ова школа налази се поред веома фреквентне саобраћајнице због чега су и поред комплетне саобраћајне сигнализације често били сведоци бахате вожње која је угрожавала безбедност ученика.
– Обратили смо се Градској управи (ГУ) и тражили да се поставе додатни успоривачи саобраћаја који ће помоћи да се повећа безбедност.  Као и увек ГУ је имала слуха и уз њихову свесрдну подршку и залагање као и уз сагласност надлежног ЈП „Лозница развој” добили смо успориваче саобраћаја, али и много више од онога што смо тражили. Наиме, ускоро ће бити постављена заштитна ограда уз пешачку стазу која ће на тај начин усмеравати наше ученике да прелазе улицу на самом пешачком прелазу чиме се њихова безбедност повећава на највиши могући ниво. Нама као школи, родитељима ученика и житељима овог дела града ово заиста неизмерно много значи и захвални смо локалној самоуправи јер безбедност деце и ученика је наш највећи приоритет – закључила је Анета Ракић.