Ускоро почињу радови на фасадама зграда

23. новембар 2023.
dejan-stalovic

Руководство Града Лознице већ дужи низ година реализује активности на унапређивању својстава стамбених зграда кроз инвестирање у инсталације, уређаје и опрему, реконструкцију кровова и зидних фасада, каже члан Привременог органа Града Лознице Дејан Сталовић. Основни циљ тих активности чији је иницијатор био градоначелник Видоје Петровић, према речима Сталовића, је унапређивање енергетске ефикасности, безбедности, мањих финансијских трошкова станара и грађана, као  и доприноса да град увек буде лепши. Он је подсетио да је 2020. године потписано и реализовано 164 уговора са стамбеним заједницама од чега је 11 уговора за фасаде, 22 за нове кровове а остало су за уређаје, инсталације и  опрему у зградама. Када се томе дода чињеница да је и Лозница Развој у протеклих десет година поставила више од 20 фасада онда је то заиста добар искорак који су станари препознали и радо се одзивају на све градске конкурсе.

– Ове године за исте такве намене из буџета града опредељено је 47.800.000 динара, конкурс се приводи крају. Имамо 25 стамбених заједница које су између осталог конкурисале за фасаде и ми у наредним данима очекујемо да фирме и предузећа која су испунила услове јавне набавке изнесу предмере и предрачуне. Уследиће потписивање уговора са станарима и остале активности које, како очекујемо, могу почети с првим данима у наредној години. Трудимо се, како то и скупштинска одлука налаже, да зграде које се налазе у централним деловима добијају више поена, сходно  спремности станара да издвоје планирана средства, рекао је Сталовић. Подсетио је да када су фасаде у питању  из градског буџета се финансира до 70 процената укупних трошкова по чему је Лозница на врху лествице у Србији.

– Трудимо се   да урадимо што више дуж централних улица и блоковских насеља, попут оних где се налазе „КА“ зграде, насеље „Штира један“ а наставили у „Штири два“, Булевару Доситеја Обрадовића,  и то је пут да дођемо до циља.

Сталовић је апеловао да се фасаде чувају од девастације графитима што се мора ставити како у брижљив однос грађана, тако и комуналлне инспекције и полиције, али је превентивна улога много значајнија „јер Лозница је град за све нас да га учинимо и бољим и лепшим“, закључује.