Уручене награде Вукове задужбине

16. октобар 2020.
nagrada-vukove-zaduzbine-2020

У Београду су  јуче  уручене награде за науку и уметност Вукове задужбине за 2019. годину. Свечаности су присуствовали и представници нашег града.
Награду за науку Вукове задужбине добио је писац Зоран Живковић за књигу „Медитерански светионик – Медитерански свет у српској књижевности”, у издању Матице српске Нови Сад и Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Подгорица. Награду за уметност добио  Станко Костић уметник фотографије из Београда, члан УЛУПУДС – а, за изложбу „Приче у воденици” одржаној у Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности (САНУ) која је представљена у пролеће 2019. године.
У име Задужбине, лауреате и госте је поздравио председник Управног одбора ове институције, проф. др Бошко Сувајџић, који је, заједно са Љубинком Ђокићем, помоћником градоначелника Лознице, уручио награде.
Ђокић је пренео задовољство што се у нашој престоници негује дух Вуковог дела чему је допринело потписивање протокола  између града Лознице и Вукове задужбине у 2011. години. Тај протокол, каже,  има подстицајни значај на реализацији програма Вукове задужбине у сфери науке и уметности за шта се из Лознице донирају средства врхунским научним и уметничким вредностима које откривају и данас верно одсликавају раскошни траг Вуковог дела.
О награђеним делима говорили су дописни члан САНУ и председник Одбора за науку проф. др Слободан Грубачић, дописни члан САНУ и председник одбора за уметност проф. др Светислав Божић и историчар уметности др Душан Миловановић.
У уметничком делу програма наступио је Драган Младеновић – Шекспир, изводећи српске народне песме из приморских крајева које је забележио Вук Караџић.