Уручене награде „Др Драга Љочић“ лекарима Подриња, Семберије, Мачве и Београда

13. март 2023.
nagrade-lekarima-2023

Награде за 17  лекара

У Научно-образовном културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу уручене су награде „Др Драга Љочић“,за допринос лечењу људи, задужбинарству, родној равноправности, хуманизму и родољубљу назване по овој Шапчанки, првој српској лекарки.

У оквиру свечане академије приређена је изложба посвећена др Драги Јочић, а емитован је и кратки документарни филм о жени у белом мантилу за коју се краљица Наталија залагала да ради у државном здравству, што тада женама није било дозвољено.

Свечана академија била је зато у знаку великог поштовања према људима који раде вредан и одговоран посао а то је својим присуством потврдила и председница Скупштине града Лознице Милена Манојловић Кнежевић.

– Лозница се у сваком погледу истиче по родној равноправности, на многим важним местима се налазе жене, почевши од председнице Скупштине града, главне урбанисткиње па до директорки неколико установа, каже  Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, наводећи да зиста лепо што се таква свечаност  одржава у Лозници.

–Да би  неко био  добар лекар није довољно само имати знање, већ и добру опрему у болници, добре услове рада. Ми у Лозници после  реконструкције Опште болнице имаћемо око 24.000 квадрата постојећег и још седам хиљада новоизграђеног простора. То ће много значити не само за наш град и Подриње, већ и за Рађевину, Азбуковицу па и део Републике Српске – рекао је Ђокић.

– Ово ће постати традиционална манифестација регионалног карактера, обићи ћемо све регионе у Србији и Републици Српској и Црној Гори да поздравимо све те људе који вредно раде и заслужују да буду носиоци овако високог уздарја. Овог пута добитници су из Београда, Шапца, Лознице и Бијељине – рекао је Владимир Митрић, новинар члан Српске краљевске академије.

Међу награђенима су: Дом здравља у Шапцу који носи име по докторки  Драги Љочић, затим др Бранка Красавац, директорка лозничког Дома здравља „Др Миленко Марин“, Гордана Тешић Петровић, кардиолог, др Живка Цвејић, дипломирани психолог, др Ана Илић, лекарка, др Милан Тодоровић, гинеколог, директор лозничке Опште болнице, др Александар Исаковић, офталмолог, др Чедомир Митровић, реуматолог, шабачка Општа болница „Др Лаза Лазаревић“, др Бранко Вујковић, директор шабачког Завода за јавно здравље, Александра Делић, новинарка и публицисткиња, проф др Виолета Рабреновић, нефролог ВМА, Раде Веселиновић, привредник,  Милош Мишко Ранковић, лекар, др Милан Тодоровић, хирург Опште болнице „Свети врачеви“ у Бијељини, Роса Мирковић, хуманисткиња из Бијељине и Владимир Мирковић, менаџер у здравству.