Уређена речна корита

15. март 2021.
uredjenje-recnih-korita
У пуном су замаху радови на регулацији реке Жеравије, од Руњана, узводно ка Клупцима, што је практично наставак великог посла на водотоковима такозваног другог реда, који се континурано одвија на подручју града Лознице, рекао је Видоје Петровић, градоначелник Лознице.
Овај велики посао, који је обрадовао мештане Руњана, Клубаца и Тршић, у пакету је са прошле године започетом регулацијом реке Криваје. Град је, из локалне касе, за радове на Криваји и Жеравији, лане, спремио девет милиона динара. Због временских прилика, посао није могао да се обави, па је настављен чим је време дозволило.
– Ово је велики догађај за све нас, јер се ради квалитетно, темељно и сиурно да неће бити поплава – каже Руњанац Жељко Лукић.
– Мада нисам уско везан за овај део села, радује ме чињеница да се чисти корито, јер је Жеравија знала да учини хаос у насељу од Миловановића до Бурмазовића. Последњи пут је регулисана пре више од две деценије, када је изграђен и базен за сељане и преуређена воденица „Средњака”. Милина је да се види како сада изгледа корито Жеравије. Као да тече кроз срце неког града.
Градоначелник Лознице, Видоје Петровић, који посвећује велику пажњу уређењу водотокова, каже да нема важних и неважних, „јер кад се вода сјури, како искуства сведоче, и поточићи направе јад и муку да човек не зна шта да учини и како да се бране”.
– Зато пуну пажњу поклањамо свим рекама, речицама, потоцима и поточићима и апелујемо на суграђане да не бацају отпад у реке, утолико пре што наше екипе ЈКП „Наш дом” по смеће стижу до најудаљенијих делова и то редовно – рекао је Петровић за „Вечерње новости”.
– У озбиљним смо разговоримо и око регулације реке Штире од града према Воћњаку, као и о заштити обале реке Дрине од „Жићине плаже” у Бањи Ковиљачи до Брањева, код Лознице.