У знак сећања на жртве фашизма у Драгинцу

16. октобар 2020.

Комеморативним скупом и полагањем венаца на спомен-костурницу у Драгинцу  данас, 14. октобра, обележена је 79. годишњица од страдања 2950 недужних цивила из овог дела Јадра у октобру 1941. године.

На државној церемонији, коју су организовали Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са градом Лозницом и Центром за културу „Вук Караџић”, присутнима су се обратили председница Скупштине града Милена Манојловић Кнежевић и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

У знак сећања на жртве једног од највећих стратишта у Србији у Другом светском рату председница Скупштине града Милена Манојловић Кнежевић, поручила је да би данас,  пред лицем злочина у Драгинцу, највеће гробнице сељака на Балкану, неке церемоније из нашег региона морале да се угасе, а њихови  промотери заћуте и  покају када славе „олује”, организују неонацистичке перформансе или настављају оно што су  прокламовале мале, недовршене и слабе националне и неформалне групе нудећи нове државе и интелектуалне вође.

– Овде смо данас и зато да поручимо генерацијама које стасавају да су фашизам и нацизам идеологија која не сме да има будућност и следбенике. Тако се подиже углед у региону и свету. Недопустиво је да се наша поколења увуку у муљ мржње. Мир је највећа врлина, а на Балкану недостајало га је, рекла је недавно на сличном месту председница наше Владе, истичући да је „Србија три корака испред свих суседа” у превазилажењу проблема који су наслеђени из прошлости – рекла је Кнежевићева истичући да оно што су у казненој експедицији Вермахта  била оружана средства нама су данас стечена слобода, рад, материјална и духовна надградња, институције као инструмент  напретка и развоја.

– Са овог места хоћу да искажем сву захвалност нашој влади и држави јер зна и уме да води  проактивну политику сарадње са свима у свету, а пре свега кроз јачања властите економије што смо и ми у Лозници осетили кроз крупне инвестиционе захвате и веће запошљавање. То је нужан и логичан рецепт да се из свих подела ујединимо у раду и добитку, а не у царству „наших и туђих” који су најопаснији изум за све који беже од обавеза и посла што нас је раније скупо коштало. Не  будимо таоци просечности! Локална самоуправа је упориште одбране аутентичних интереса грађана у различитим областима друштвеног живота а добро организована заједница која има велики простор за напредовање и у духовној сфери. Слободно у бољу будућност! – поручила је председница Скупштине одајући почаст и вечни помен жртвама фашизма у Драгинцу.

У име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обратио се државни секретар Зоран Антић који је подсетио на страдање недужних житеља Драгинца и околних села и указао на значај очувања сећања на њих.

– Поштовани и уважени сународници у име Владе Републике Србије изражавам дубоки пијетет према драгиначким жртвама и са огромним болом у срцу и души најдубље се саосећам са потомцима невиних мученика и са овог места немо стојећи пред вама желим да пошаљем одлучну поруку незаборава и посвећености идеалима слободе, правде, независности, антифашизма којима тежи Влада Републике Србије. Савремени антифашизам је систем вредности који подразумева толеранцију, поштовање различитости у мишљењу и ставовима, разумевање, ненасиље и основне људске слободе и права. Антифашизам није лекција из уџбеника историје, то је лик једног народа у огледалу човечанства до човечности. Страдалници и јунаци јесу наши заједнички преци који су својом жртвом и хероизмом поставили темеље савремене Србије, наше заједничке отаџбине – поручио је Антић и додао да је сећање на страдале наша лична обавеза и друг према драгиначким и другим невиним жртвама.

– Искрене су наде да ћемо наш основни задатак, истрајавање у сазнању да сваки злочин има два имена, име жртве и име злочинца, остати одан идеалима који су наше херојске претке сврстали у корпус савезника и победника у Другом светском рату. Стотине хиљада недужних цивила страдало је у Другом светском рату и зато данашњи дан не треба да буде једини моменат када се окрећемо том тешком раздобљу историје и заједничке прошлости. Наша је дужност и одговорност да негујемо сећање на њих, али и да истрајемо у грађењу друштва заснованом на вредностима и идеалима хуманизма и ненасиља са искреном надом да никада нећемо заборавити невине дргиначке жртве као и да ће овај трагични догађај увек бити повод за суштинско промишљање наше прошлости, садашњости и будућности – закључио је државни секретар  Зоран Антић.

Поред представника града Лознице и Владе Србије комеморативном скупу присуствовали су и представници цркве, Војске Србије, месне заједнице, драгиначке школе, више удружења грађана и потомци и сродници невино страдалих мештана.