У Тршићу потписани уговори о међуопштинској сарадњи

23. фебруар 2023.

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић потписао је данас у Тршићу уговоре о додели средстава из Фонда за међуопштинску сарадњу са представницима градова Београд, Ниш, Лозница и Лесковац и општина Рума и Шид, као водећих партнера на пројектима.

Мартиновић је истакао да градови и општине данас препознају да је механизам међуопштинског партнерства у духу реформе јавне управе и њене трансформације у сервис грађана и привреде, као и да им удруживање омогућава да боље одговарају на потребе својих заједница.

Истакавши да ће Министарство државне управе и локалне самоуправе наставити да подржава међуопштинско партнерство, Мартиновић је захвалио Швајцарској Канцеларији за сарадњу на драгоценој подршци коју пружа у циљу унашређења функционисања и рада локалних самоуправа, те додао да досадашња добра сарадња са Швајцарском Владом значи да Србија у овим тешким временима и те како има пријатеље у Европи. Како је навео, синергија државне управе, јединица локалне самоуправе и међународних партнера доприноси побољшању услова живота грађана и уједначеном развоју свих градова и општина, што и јесте политике председника Републике Александра Вучића и Владе Србије.

“Истакао бих да сам изузетно задовољан, а сигуран сам да такво мишљење деле и  моје колеге из градова Београда, Ниша, Лесковца и општина Руме и Шида,  подршком коју добијамо како од Председника Републике, Владе, Министарства за државну управу и локалну самоуправу тако и  оном коју добијамо од  Канцеларије владе Швајцарске за подршку и сарадњу. Споразум који смо данас потписали је још један корак напред у пружању пуне подршке за подизање нивоа сарадње кроз благовремене процене ризика,  у сливу одређених река, у примеру Лознице то је река Дрина, којој гравитира још десет локалних самоуправа, од Богатића, Лознице, Малог Зворника, Крупња, Љубовије, Бајине Баште, Нове Вароши, Пријепоља, Сјенице и  Прибоја

Ми смо сада боље повезани и у ситуацији смо  да у сваком тренутку можемо предвидети  и реаговати предузимајући одређене мере, пре свега на плану заштите становништва, људи, имовине и свега  другог у тим ситуацијама. Дакле, ово је један важан тренутак и средства која су опредељена за ове сврхе  биће употребљена пре свега за даљу едукацију свих који су непосредно везани за обављање ових послова.” – изјавио је градоначелник Лознице Видоје Петровић.

Шеф Одељења за добро управљање Владе Швајцарске Мелина Папагеоргиу Триполини навела је да Швајцарска подржава локалне самоуправе у Србији више од 15 година. У последњих осам година развили смо снажно партнерство са Министарством државне управе и локалне самоуправе са истим циљем, да реформишемо локалне самоуправе у модерне и демократске институције способне да пруже квалитетне услуге својим грађанима, истакла је она.

Фонд за међуопштинску сарадњу успостављен је 2019. године у оквиру Прве фазе подршке Швајцарске Владе за реформу јавне управе и система локалне самоуправе, из којег је до сада додељено више од 320.870,00 швајцарских франака, чиме је подржано 16 пројеката, односно 53 међуопштинска партнерства. Јавним позивом, спроведеним 2022. године, у оквиру пројекта Локална самоуправа за 21. век, опредељено је скоро 94 хиљаде швајцарских франака у циљу унапређења постојећих и успостављања нових међуопштинских сарадњи. Пројектима који се спроводе унапређују се зоохигијена и комуналне делатности, рад правобранилаштва, водоснабдевање, енергетска ефикасност у јавној расвети, а пружа се и подршка локалном становништву кроз успостављање заједничке канцеларије локалног омбудсмана и специфичног сервиса намењеног слепим и слабовидим особама за приступ информацијама.