У сусрет рођендану града

12. јун 2023.
U susret danu grada

Богат програм за све Лозничане

Свечаном академијом, од 18 часова, у Вуковом дому културе Лозница ће у петак, 16. јуна, бележити Дан града и свој 157. рођендан. То је данас, уз подсећање на тродневне програме који почињу 14. јуна у сусрету са новинарима потврдио градски менаџер Дејан Сталовић,. Уз поздравну реч градоначелника Видоја Петровића, академија ће бити прилика да се подсетимо на годину за нама која је била „једна од најуспешнијих” у развоју Лознице, а биће додељена највећа градска признања, повеље и плакете, истакнутим Лозничанима за допринос свеукупном развоју града. Програми почињу Сајмом родитељства на платоу испред Вуковог дома културе, у среду, од 17 до 19 часова. Према речима Тање Глишић Матић, начелнице Одељења за друштвене делатности празничне свечаности почињу луткарским позориштима, а онда ликовним радионицама, ‘’Машта башта’’ на којима ће деца и родитељи заједно стварати мала уметничка дела која ће моћи да понесу са собом.

– Имамо музичке радионице које организује ”Бим–бам”, дружење родитеља и деце, плесне радионице ”Оки-доки”, и школицу спорта ”Шампиони” која ће организовати такмичење деце против родитеља, а полигони ће изгледати као игре без граница. Ту ће бити штандови где ће деца заједно са педијатром прегледати родитеље, а он ће им објашњавати шта, како и зашто треба да раде, циљ је да деца, ако га имају, превазиђу страх од лекарских прегледа. Биће и радионица ‘’Мој апотекар’’ где ће деца и родитељи правити креме и парфеме, као и она о здравој исхрани. Циљ овогодишњег Сајма родитељства је да деца науче родитеље онда буду весели без разлога, увек нечим окупирани и да се свом снагом боре за оно што желе. Ако време буде нестабилно, све то биће пресељено у Вуков дом културе – рекла је начелница Одељења за друштвене делатности.

Милан Недељковић, члан Градске комисије за спорт је за четвртак у подне најавио оријентиринг трку у парку Бање Ковиљаче, али и свечани пријем најуспешнијих спортиста у Установи физичке културе ‘’Лагатор’’. – Ми смо у овој години имали велике успехе на спортским борилиштима, али се на крају године бира један спортиста и клуб, тако да желимо да на овај начин поводом Дана града поменемо све те људе који су заслужни за развој спорта у Лозници. У 17 часова имаћемо Дан спорта, дружење наших најмлађих спортиста са суграђанима на шеталишту где ће бити голови, струњаче, покретни кош. Дружење траје до 19 часова, а уколико буде кише, ту манифестацију померићемо за неки други дан – рекао је Недељковић.

Снежана Перић, директорица ТОГЛ, казала је да ће у среду од 19 часова одржати концерт Леонтина и хор ‘’Чаролија’’ испред Вуковог дома културе, а у четвртак у амфитеатру старе цркве, од 18 часова, свирати полазници Школе рок гитаре.

У дворишту Техничке школе уочи празника града у 20 часова је ”Лила Ло журка” на којој наступају полазници ди-џеј школе Канцеларије за младе, рок бендови ”Соло” и ”Црна стрела”, као и Марко Луис који је већ наступао пред Лозничанима. На сам Дан града биће одржан етно-базар на шеталишту где ће од 14 до 20 часова бити изложено све оно што праве вредне руке Подриња, а од 19 сати наступа Дечји фолклорни ансамбл КУД ‘’Караџић’’ испред Вуковог дома културе. Упоредо ће се одвијати и манифестациони програми Центра за културу Вук Караџић “Мићини и Верини дани”.