У сусрет јубилеју Лозничке цркве

4. јул 2023.
U susret jubileju Loznicke crkve

На пријему Његовог Преосвештенства Епископа шабачког Јеротеја код градоначелника Лознице Видоја Петровића, разговарало се о активностима у сусрет обележавању 150. годишњице постојања и великог јубилеја за Покровски храм, али и сам Град Лозницу и све грађане овог краја.

Централној свечаности, 14. октобра, на празник Покрова Пресвете Богородице, коме је и посвећена најстарија црква у Лозници, претходиће више културних и духовно – просветних садржаја, као и духовна академија уочи празника и света архијерејска Литургија.

„Жеља је да јубилеј од 150 година подизања цркве буде догађај којим се даје прворазредни значај духовности у животу Јадрана и свих житеља са две обале Дрине који су кроз све године и догађаје  исписивали летопис цркве у Лозници“.речи су градоначелника Видоја Петровића

Прошле године је уз подршку Града и Министарства за културу започет велики посао конзервације и рестаурације изузетно значајног иконостаса храма у Лозници. Тим поводом ће se, како истиче Гордана Гаврић, стручни консултант Епархије шабачке, у Музеју Јадра, представити бројни културни аниматори на изложби где ће широј јавности бити приказани сви захвати на рестаурацији цркве, као и коначна слика новог иконостаса.

Велики јубилеј у културно – историјском смислу обележиће стручна предавања о архитектури и сликарству храма Покрова Пресвете Богородице чији ће организатор бити Епархија шабачка.

У кабинету градоначелника Лознице Видоја Петровића изнето је обострано расположење за договор на изради петогодишњег плана радова на архитектури храма и партерном уређењу читавог комплекса старолозничке цркве. Таква духовна величина на мапи Србије биће за понос и Епархији и Граду као замајац одрживог развоја и промоције културног и верског туризма локалне заједнице у свеукупном наслеђу Србије.