У Лозници уручене 144 градске стипендије најбољим студентима и ученицима

10. април 2023.

Градоначелник Петровић – Лозница је срећна што има овакву децу

Градоначелник Лознице Видоје Петровић је у петак, 07. априла у свечаној сали спортског центра  “Лагатор” организовао пријем на којем је  уручио решења корисницима градске стипендије – најуспешнијим ђацима и студентима, који су  своје знање и умеће потврдили како освојеним наградама на републичким и међународним такмичењима, тако и високим просеком оцена на студијама. Ове године по конкурсу, који је био расписан у фебруару, право на стипендију остварило је 144 корисника, 92 студента и 52 ученика. Свечаном уручењу поред градоначелника и награђених ученика и студената присуствовало је и највише руководство града, родитељи, професори и наставници награђених.

Градоначелник Петровић,  је овом приликом између осталог истакао, да су млади будућност Лознице. Он је подсетио да су данас са  нама наши најмлађи Лозничани који су пре свега понос својих родитеља.

Мени је посебно драго да овом приликом укажем на још једну чињеницу, од 92 студента основних студија 36 њих су студенти у области медицине. Морам то да доведем у везу са улагањима наше државе, на предлог председника, у здравство, не само у Србији него пре свега у Лозници. У Општу болницу, Дом здравља „Др Миленко Марин“, изградњу хируршко-гинеколошког блока, рехабилитацију здравствених станица уложено је много, а у току је последња, четврта фаза. Међу вама је толико студената из медицине, и то заиста охрабрује. Ја сам уверен да ћете се вратити у свој град, некако најтоплије је у свом крају, ту смо најсигурнији, што не значи да нећете можда поћи и на неке престижне универзитете изван наше земље, у циљу стицања виших знања и одређених научних титула али да се увек вратите у своју земљу, у свој град, као што видите – Лозница, ваш град и ова земља су уз вас“, рекао је градоначелник и пожелео ученицима и студентима срећу у даљем образовању.

О томе колико је ова награда важна за младог човека  говорила је професорка  Јелена Мирковић, садашња  директорке Средње школе „Свети Сава“- некадашња корисница градске стипендије.

Александар Бојанић, редовни студент  Православно – богословског факултета се у име награђених захвалио речима:

– Овим гестом, доделом ових награда, указујете колико вам  је наше образовање битно и да је исто основ целокупног развоја једне заједнице. Поред тога испуњавате  и речи Светог апостола Павла који каже Молимо вас пак, браћо, одајите признање онима који се труде међу вама. Не замерите ми што ћу себи узети за слободу да у име свих нас, студената и ученика, захвалим градској управи града Лознице на овом признању и награди. Хвала им што Лозница није исто место у коме смо се родили, већ је постала град и свакодневно се унапређује у свим секторима и на свим пољима. Благодаримо што нам овом наградом дају наду на сигурну будућност, али и подстрек на још већи рад. Верујемо, а верујући и знамо, да ће Лозница остати родно место многих великана и бити један од најразвијенијих градова у Србији. Гледајући у све вас немам разлога да сумњам, да ће тако бити“, закључио је Бојанић.

Од 2000. године када је установљена градска награда за најбоље међу најбољима финансијска подршка из буџета Лознице стигла у руке 2702 ученика и студента.