У Лозници одржан концерт Стефана Ђоковића у оквиру пројекта „Са Моцартом на крилима музике“ под покровитељством Тамаре Вучић

28. фебруар 2023.

У понедељак 27. фебруара у Вуковом дому културе одржан је концерт пијанисте Стефана Ђоковића у оквиру пројекта „Са Моцартом на крилима музике“, под покровитељством Тамаре Вучић. Пројекат има за идеју и жељу да пробуди хуманост, дотакне нову публику, вратити сјај домовима културе.

Више детаља о својој одлуци да буде покровитељ једног оваквог пројекта изнела је  госпођа Вучић.

-Хвала вам што сте се окупили у оволиком броју. Ја морам и желим са вама да поделим сву радости и срећу што сам поново у свом родном граду, у својој Лозници, и што видим у публици не мали број мени познатих и драгих лица. Али оно због чега сам посебно вечерас узбуђена је што се после толико година налазим на овој сцени, сцени Дома културе „Вук Караџић“, која је, морам да признам, па чак и на пресудан начин утицала на моје одрастање и на моје сазревање. На овој сцени сам играла не мали број представа, са сцене сам водила велики број програма и са ове цене говорила велики број песама, односно поезију, тако да ме за ову сцену везују лепе и дивне емоције.. Ово вече је пре свега посвећено лепоти музике, било које музике, била она класичне, народна, поп, роцк, реп, хип хоп, или како се већ зову све врсте музике. Она испуњава свој циљ, а то је да нам улепша дан, а ако нас бар јоту учини људима, она је за мене добра музика. И још једна добра ствар управо са ове вечери је хуманитарни карактер. То је управо тај дар који ће на крају отићи у сврху унапређења и изгледа нашег и вашег Дома културе у Лозници. У том дару сте сви ви учествовали и на томе вам се захваљујем. Тај дар можда није финансијски велики, али нема сумње да је срцем велики. – рекла је на отварању Тамара Вучић.

У име домаћина, Милена Манојловић Кнежевић, захвалила је госпођи Вучић што је уврстила Лозницу међу 12 градова Србије у којима ће се реализовати пројекат ‘Са Моззартом на крилима музике’ и тиме пружила прилику да наши суграђани уживају у концерту Стефана Ђоковића по први пут у Лозници.

„Град Лозница има посебно место на културној мапи Србије, као родни крај великана српске науке и културе. Ми у Лозници брижљиво и плански негујемо наше културно наслеђе, и годинама уназад издвајамо средства из буџета за подршку рада установа културе, подршку организацији манифестација по којима смо надалеко познати,  као и свим пројектима удружења грађана и свих других организација како из Лознице, тако и шире које имају за циљ унапређење саржаја из културе у нашем граду“. Овом приликом је подсетила и на све институције културе у нашем граду које су обновљене и изграђене.

„ На нашу иницијативу, а уз  подршку Председника и Владе Републике Србије  изграђен је и научно – образовно – културни центар „Вук Караџић“ у Тршићу, који је постао национална тачка за очување српског језика и писма. Најстарија културна манифестација у земљи Вуков сабор поново је манифестација од националног значаја, и поносни смо што је ова манифестација у  2023. години, години свог великог јубилеја – 90. година одржавања сабора –  одликована од стране Председника Републике Сретењским орденом другог реда. То је знак да се наш рад види и препознаје као нешто што је вредност не само за наш град, већ и за целу Србију “ истакла је Манојловић-Кнежевић.

Пројекат је осмишљен да представљање локалних талентованих уметника буде увод у музичко вече, те је публика у Лозници имала прилику да чује композицију Карла Бома „Галоп“, у извођењу Ање Антић, ученице трећег разреда Основне музичке школе „Вук Караџић“, као и дела у извођењу лозничког квартета „Увертира“.