У Лозници 860 места за средњошколце

21. јун 2023.
Ljubinko-djokic-2023

На територији Србије данас пријемни испит за упис у средње школе полаже 67000 основаца за 76000 слободних места међу којима је и 878 основаца у Лозници који су се пријавили за полагање завршног испита.

– Јединствена провера знања за ученике осмих разреда у Лозници ће трајати три дана и данас у девет часова они су у матичним школама почели полагање теста из српског језика у трајању од 120 минута, каже помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић. Кроз тај тест могуће је остварити максималних 14 поена, као и сутра када полажу тест из математике. У петак ђаци долазе и на трећи тест из изборних предмета – географије, историје, биологије, хемије или физике где је максимални број 12 поена. То практично значи, како је објаснио Ђокић да је могуће освојити максималних 40 поена из три испитна дана што је за оне који су током школовања постигли најбољи успех са 60 поена, укупно сто бодова. Коначни резулатати полагања биће објављени за седам дана, у следећу среду, 28. јуна до осам сати а у четвртак, 29. и 30. јуна ученици истичу своје листе жеља.  У понедељак, 3. јула је први уписни круг у овом року а у уторак други. Петог јула ће бити објављена слободна места која остају за август, казао је помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.

Говорећи о четвороразредним образовним профилима град Лозница у Гимназији нуди природни и друштвени смер, рачунарство и информатику, у Техничкој школи на располагању су профили техничара за компјутерско конструисање ЦНЦ машинама, архитектонски и енергетски техничари, електротехничари рачунара… У Средњој школи „Свети Сава“ могуће је уписати занимања за медицинског техничара, медицинску сестру, медицинског васпитача, лабораторијског техничара, физиотерапеута, техничара за заштиту животне средине, фармацеутску и хемијску технологију као и у Економској где има више четворогодишњих занимања за економског, финансијског и комерцијалног техничара. У  свакој од ових школа је  читава лепеза и  трогодишњих занимања.

Све активности у вези полагања матурског испита у 14 матичних школа Града Лознице  почеле су према утврђеном плану, синоћ су обављени полицијски прегледи просторија школа и тестови јутрос преузети под шифром тако да се све одвија  у складу са прописаним нормама Министарства просвете.