Тршић угостио ћачке ствараоце

23. мај 2024.

Почео  53  Ђачки  сабор

У Лозници је свечано отворен тродневни програм 53. Ђачког Вуковог сабора који уз подршку Града Лознице организује Центар за културу „Вук Караџић“.  Манифестацију је свечано отворила Теодора Томић, ђак генерације ОШ „Јован Цвијић“ за школску 2022/23. годину, а добродошлицу на све саборске програме упутио је у  Вуковом дому културе  Милан Југовић, помоћник градоначелника Лознице.

– Ова три дана Тршић и Лозница биће стециште ученичког стваралаштва, младих и вредних људи које Србија има. Тешко је пронаћи речи које су бар донекле дорасле лику и делу нашег великана. Вук нам је у наслеђе оставио фонетско писмо којим мало који народ на земаљској кугли може да се подичи, а данас је наша обавеза, како према Вуку, тако и према будућим генерацијама, да га сачувамо. Пре свега од нас самих и нашег немара. Наша је привилегија што смо рођени у овом крају и веома је лепо данас научити неки страни језик али, изнад свега, морамо се борити за свој језик и писмо. Поносни смо што смо домаћини више од пола века највеће ђачке светковине а само захваљујући вашем труду и вашим знањем, и у будућности ћемо бити завичај великана, научника, лекара или професора.

Југовић је поручио ђацима да чувају ћирилицу,  да ће Град увек бити уз њих са циљем и жељом да обезбеди услове за њихово квалитетно образовање и окружење у којем ће остварити своје амбиције и потенцијале.

Теодора Томић, ђак генерације ОШ „Јован Цвијић“је рекла да овакви скупови треба да охрабре младе на стварању лепше будућности.

– Окупљени смо у срцу Вуковог завичаја, у башти нашег родног језика и зато, нека овај скуп буде прилика да се охрабримо и међусобно инспиришемо, да заједно радимо на стварању бољег сутра за све нас и за неке нове генерације. Сабор је прилика да покажемо колико нам је важно очување језика, обичаја, културе и наслеђа које нам је Вук Караџић оставио. Прошло је 160 година од Вукове смрти, а и данас овим просторима лебде његове мудре речи – Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га негујемо и поштујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо га, умножавамо и украшавамо, докле живи народ „може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада“. Нека нас ове Вукове крилатице и његов дух инспиришу да бидемо добри ђаци, а пре свега бољи људи који ће радом на себи и око себе неговати љубав према сопственом језику, култури и традицији – рекла је она.

На сцени Вуковог дома изведена је позоришна представа „Ово није бајка“ београдског Дома омладине и полазника Студија „Центар“ која указује на значај борбе против вршњачког насиља.

Ђачко саборовање је настављено данас  у Тршићу где су организоване ликовна, етнолошка, калиграфска и радионица ткања. У Кући писаца је  обележен Дан словенске писмености и културе у организацији Института за дечју књижевност из Београда. У Гимназији „Вук Караџић“, на програму  је рецитал „Ђачки растанак на Ђачком сабору“ у част обележавања 200 година од рођења песника Бранка Радичевића и додела награда ученицима, учесницима 22. литерарног конкурса „Вуково звоно“, који расписује Огранак Вукове задужбине. У Музеју Јадар је изложба радова студената Факултета примењених уметности, Универзитета уметности у Београду.