Трибина о превенцији болести зависности

8. децембар 2022.

У Омладинском центру одржана је трибина “Превенција болести зависности и здрави стилови живота” на којој се разговарало о факторима ризика, фазама зависности и последицама употребе опојних дрога. Лозница већ четири године има свој локални акциони план за борбу против дрога а у току је припрема новог плана. На истом месту окупили су се ученици првих разреда средње школе да о борби против болести зависности сазнају и више од клиничког психолога, представника Канцеларије за борбу портив дрога, да чују искуства бивших зависника.

Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић каже да превенцији треба посветити посебну пажњу јер је лечење било ког облика зависности дуг и неизвестан процес.

– Лозница је један од ретких градова, ако не и једини који је усвојио Локални акциони план за борбу против дрога, а прошле године потписали смо Протокол о сарадњи са владином Канцеларијом за борбу против дрога да заједно радимо на сузбијању тог зла.  Локалне самоуправе и држава треба више напора да уложе у борби са тим злом које се зове наркоманија. Родитељи су у томе веома важни, школе преко својих педагошких и психолошких служби, Град преко Савета за борбу против болести зависности, полиција, тужилаштво, суд, Центар за социјални рад треба да формирају фронт и да раде континуирано како би се то  зло свело на најмању могућу меру. Град Лозница ће подржати све програме који имају за циљ промоцију здравог живота – рекао је Ђокић после трибине.

Јован Војиновић, из Канцеларије за борбу против дрога Владе Србије, каже да увек када долазе у Лозницу виде резултате и ангажовање на решавању овог проблема.

– Јако нам је драго да имамо једну локалну самоуправу која нам преноси шта се дешава на терену, што нас интересује јер ћемо у акционе планове које ћемо правити уврстити планове које је Лозница направила – каже Војиновић. Према његовим речима средњошколци најчешће користе марихуану, затим таблете, које узимају без рецепта, и екстази. Поред тога доста су заступљени дуван и алкохол.

Војиновић каже да немају податке да млади постају и дилери дроге, али се дешава више вршњачког насиља у вези са дрогама, а децу пунолетни дилери злоупотребљавају јер су ослобођена кривичне одговорности. Како каже, сматра да држава треба више тим проблемом да се позабави како би се спречило да деца не само не уђу “у свет коришћења, већ и у свет дистрибуирања дроге”.

Нови Локални акциони план за борбу против дроге требало би да буде донет следеће године, а овакве трибине служе да се добије основа за његову израду.

Љиљана Ранковић, координаторка активности на спровођењу овог плана, каже да ће мултидисциплинарни тим који је формиран у јануару урадити евалуацију програма како би се видело какви су били ефекти спроведених активности. – Планирамо детаљно истраживање које ће испитивати и ставове младих о дрогама, па ћемо  на основу тога дефинисати мере и активности у смислу и превенције и сузбијања болести зависности- закључила је Ранковић.