Три конкурса за бољи живот у зградама

29. мај 2024.
konkurs-za--zgrade,-stalovic,-dragicevic-i-matic

Градска управа Лознице расписала је три конкурса за бесповратно суфинансирање активности инвестиционог одржавања и унапређења својстава зграда, саопштено је на јучерашњој конференцији за медије. Према речима градског менаџера Дејана Сталовића за ту намену планирана су по три и по милиона динара при чему је учешће града у једном пројекту  до 50 одсто, а могу конкурисати стамбене и стамбено-пословне зграде са територије целог града Лознице у наредних 20 дана.

– Конкурсе за унапређење својстава зграда, односно реконструкцију и замену кровова, инсталације (електроинсталације, интерфоне, увођење видео-надзора, замену улазних врата, столарије и браварије) као  и куповину уређаја и опреме (разне пумпе, поправка или куповина лифта) настављамо и ове године јер нас на то упућује велико интересовање грађана  још од прве  иницијативе градоначелника Видоја Петровића из 2020. године када смо почели са овим активностима. Лозница је један  од првих градова који на основу Закона о становању реализује такву иницијативу па смо закључно са 2023. реализовали 238 уговора и за те намене утрошили 123 милиона динара. Ових дана биће потписани уговори за још шест фасада  што је у збиру  244 уговора и 172,3 милиона динара. Ово су подаци који се односе само на рад Комисије за унапређење својстава зграда, а сличним пословима у оквиру своје основне делатности бави се јавно предузеће  „Лозница развој” које је у току прошле године за ове активности издвојило 24, а за ову предвидело 20 милиона динара. На тај начин  реализујемо неке од основних циљева, то је, пре свега, инвестиционо одржавање и унапређење својстава зграда, подизање нивоа енергетске ефикасности, безбедности имовине и живота суграђана, а свакако је град лепши и уређенији, чему сви тежимо – рекао је Сталовић и нагласио да су конкурси исти као и претходних година.

Доступна је сва документација са  текстом јавног позива на интернет страници града, а за сва три конкурса важи да управници зграде, у складу са договором на скупштини стамбене заједнице, прилажу предмер и предрачун радова које хоће да ураде на згради. Сталовић наводи да стамбене заједнице из сваке зграде  у тренутку подношења пријаве на рачуну морају имати десет одсто финансијских средстава од вредности предмера и предрачуна.

Према његовим речима вођени су били  таквом политиком Града и прошле године када је расписан  позив за фасаде у вредности 48,7 милиона динара. На листи је шест зграда, од Булевара Доситеја Обрадовића 46, 48 и 50, у улицама маршала Тита у Бањи Ковиљачи 148 до 150, Кнеза Милоша 3 у Лозници, Краља Петра првог 24, Георгија Јакшића 11 до 13 и Саве Ковачевића 2. Укупно учешће града у суфинансирању је 46,9 милиона, што је 70 одсто вредности радова. Фасаде ће бити готове до краја године, а за ова три конкурса сви радови ће сасвим сигурно бити завршени до краја лета, односно почетка септембра.