Три јубилеја најстарије школе

26. април 2024.

Најстарија школа у горњем Јадру Основна школа „Степа Степановић“ у Текеришу, која jе прошле године добила Повељу града Лознице и на празник државности ове године Сретењски орден пригодном свечаношћу је  обележила Дан школе и 181. рођендан.

– Ове године уз традиционални празник  школе обележавамо још три значајна датума, 140 година од када се настава одвија под кровом ове школске зграде која је споменик културе и налази се под заштитом Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву, стоту годишњицу откако школа носи овај назив и 110 година од Церске битке– рекла је на прослави Дана школе у Текеришу директорка Јованка Грујичић Милер.

Свечаности школе која има 64 ученика присуствовали су родитељи и други гости  међу њима и Љубинко Ђокић, члан Градског већа, који је у име Града Лознице  запосленима и ученицима пожелео успех у будућем раду.

– Мало је школа у Лозници које се могу похвалити да 181 годину образују и васпитавају ученике, зато је ове године и одликована Сретењским орденом, што је важно за наш крај, а посебно за ову средину. Нажалост, ми данас имамо миграцију становништва из села у мање градове, из мањих градова у веће, што није заобишло ни ову средину. У локалној самоуправи настојимо да док имамо и једног ученика под кровом школе да тај простор одржавамо пристојним, да школа буде уређена, окречена, да водимо рачуна да буду што бољи услови за рад и ученика и наставника – рекао је Ђокић.

Град Лозница, како је речено, годишње за образовање издваја око четвртину буџета. За ову годину планирано је  740 милиона динара и, ако се томе додају две фискултурне сале које се тренутно граде, за образовање ће се издвојити око милијарду динара.

На прослави Дана школе уручене су и награде ученицима који су били најуспешнији на школским такмичењима, али и њиховим наставницима. Изведен је разноврстан културно-уметнички програм који су припремили ученици са својим наставницима.