Током ове школске године, у просторијама Канцеларије за младе Града Лознице, реализована су два циклуса лингвистичких радионица „Култура изражавања и језичке заврзламе“

14. јун 2023.
kzm-polaznici-obuka2023

Интерактивни садржаји, намењени свим лозничким средњошколцима, реализовани су захваљујући сврсисходној сарадњи координатора Канцеларије за младе и Невене Митровић, проф. српског језика и књижевности у Гимназији „Вук Караџић“ у Лозници.

„Полазници радионица имали су прилике да усвоје нове термине и разнолика теоријска сазнања из области правописа, фразеологије и лингвистике. Упућени су на конкретну литературу и упознати са тим како адекватну литературу треба функционално користити. Ученици су показали посебно интересовање за бављење идиомима и фондом народних пословица. Изузетно су сугестивни исходи научно-истраживачког рада из области синтаксе са освртом на фреквентност и типологију синтаксистичких јединица у укрштеним речима, као и истраживање учесталости специјалне независне реченице у разнородним текстовима којима се бавила једна група ученика.“ – каже проф. Невена Митровић.

Ученици посвећени креативном писању имали су прилику да презентују своје литерарне радове који су потом сагледавани са становишта идиома. Уприличен је литерарни конкурс посвећен теми „Ослушкивање тишине“, а најуспелији радови награђени су на крају првог циклуса радионица.

Кроз радионичарски рад богат је речнички фонд посебну пажњу привлачиле семантичке и фонетске асоцијације.

У Канцеларији за младе додељене су захвалнице учесницима језичких радионица. Том приликом је уприличена и презентација радионичарских постигнућа.