ТАМО ГДЕ ИМА ХТЕЊА И РАЗУМЕВАЊА РАЂАЈУ СЕ ДЕЦА

25. септембар 2023.
udruzenje-gradjanja-roda

На данашњој конференцији за медије Удружења грађана „Рода“које се бави подршком паровима у процесима вантелесне оплодње у име града Лознице који води активну и одговорну популациону политику говорили су председница удружења Соња Јанковић, начелница Одељења за друштвене делатности Тања Матић Глишић и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.

Када је пре месец дана основано ово удружење сви су били мотивисани чињеницом да се на најдиректнији начин пружи подршка паровима са стерилитетом јер је сваки шести у Србији са овом појавом.

– Настојимо да сви буду информисани да се стерилитет лечи а радује нас чињеница да се у Лозници сваке године издваја 350.000 динара по једној процедури вантелесне оплодње за парове који су одбијени од Републичког фонда за здравствено осигурање, рекла је Јанковићка, мајка двоје деце рођене кроз овај начин градске подршке. Захвална је ипак, што су и држава и наш град, са више позитивних законских прописа допринели да се на препознатљивом месту омогући свакоме најслађа брига а то је потомство. Најавила је више активних радионица Удружења „Рода“ са гинеколозима, психолозима, ендоктринолозима и хематолозима који ће стручно подржавати успешну путању оваквих процеса. С нескривеним задовољством и радошћу што у Граду и Градској управи Лознице имају савршеног партнера за будућност, представници удружења су уручили захвалницу којом су потврдили да је овде од 2020. године из буџета плански издвајано по пет милиона динара у прве две године а у наредне две тај износ је био увећан на по шест милиона.

– Лепа вест је да је седам беба у нашем граду рођено вантелесном оплодњом а још лепша ће бити када се крајем године роде још три бебе, рекао је помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.

– Нама је јасно да у процесу вантелесне оплодње брачни парови имају посебна осећања, очекивања као и одређене страхове те зато сматрам да је подршка друштвене заједнице добро примљена. Зато ћемо подржавати овакво удружење, било да је реч о примарном или секундарном стерилитету. Као друштвено одговорна средина ми смо се много пре потврдили финансијским подршкама за први склопљени брак, за свако новорођено дете, као што финансирамо незапослене породиље да прве године новорођеног детета… Исто чинимо кроз новчана издвајања најбољим ученицима и студентима и зато смо, захваљујући иницијативама градоначелника свуда препознатљиви као град који је на врху лествице где се на одговоран начин води проактивна социјална политика, истакао је Ђокић.

Начелница Одељења за друштвене делатности Тања Матић Глишић закључује да је Удружење грађана „Рода“ права адреса где ће град убудуће пружати сву техничку, логистичку и финансијску подршку у складу са правилником који ће ову важну област са нивоа, и града и државе, омогућити паровима и женама до 45 година да добију потомке.

Она је подсетила да се у Лозници издвајају највећа финансијска средства у Србији а добро је што парови сами бирају реномиране клинике где би желели да постану родитељи.

Подсетила је, да је у време пандемије забележен нешто мањи број парова који је ово право могао да реализује преко градског конкурса.

– Свесни смо да се у мањим срединама парови суочавају са различитим проблемима и зато ће радионице које су најавили из овог удружења имати важно место и значај. Тамо где има пуно љубави и хтења, разумевања и среће, наде и вере има и више новорођене деце, поручила је начелника Тања Матић Глишић.