Сви у ланцу борбе против вршњачког насиља

30. новембар 2022.
Трибина о превенцији болести зависности

На састанку Актива директора основних и средњих школа, који је одржан данас у  Основној школи Јован Цвијић једна од централних тема било је залагање да се избегну ризици који се јављају у неким другим градовима у вези са вршњачким насиљем младих. Помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић, сматра да не смемо заборавити да смо као друштво због вирусне пандемије пре три године били принуђени да организујемо наставу на даљину и да је када се такав континуитет једном заустави или прекине потребно је ново време да се све врати у нормалне токове.
Каже, да ако се анализира стање у овој области долази се до закључка да је вршњачко насиље генерално у Србији у порасту о чему је у данашњој „Политици” писао и сам министар Бранко Ружић, настојећи да се свим школама до 20. децембра проследи пакет мера у циљу даље борбе против ове појаве.
– Ми смо свесни да је све више деце у сукобу, да је насиље преко интернета далеко одмакло, што се видело из примера у Трстенику, где је наставници иза катедре измакнута столица на којој је седела. Морам рећи да су реформе у образовању биле веома споре, нису биле свеобухватне и у континуитету а као просветни радник морам да кажем и да су програмски садржаји у појединим средњим стручним школама понекад неадекватни захтевима тржишта и у потребној мери креативни што изазива отпор код деце према учењу. И када имате све то преостаје да свако даје свој допринос како бисмо овај проблем свели на најмању могућу меру”, каже помоћник градоначелника Лознице.
На питање шта град на том пољу чини Ђокић одговара да је покренута иницијатива да се „направи фронт у који су укључени родитељи, школа, педагошко-психолошка служба, локална самоуправа и институције – Центар за социјални рад, Суд, Тужилаштво, Полиција… Морамо бити уједињени и заједно укључени у рад по тим питањима да би се овај проблем смањивао.
Оно што Град Лозница чини јесте да је издвојен део средстава за видео надзор којим се прати понашање док су ђаци под кровом школе. Ми смо се потрудили да сва места која су ван школе масовније посећена или фреквентна, као што је парк између четири средње школе, где је и до три хиљаде ђака у међусмени, такође буде „покривена” камерама које су повезане са дежурном Станицом полиције. Исте ствари се практикују у пешачкој зони и на трговима.
Наш градоначелник инсистира да се младима понуде алтернативни садржаји, да у свим школама имамо добро опремљене спортске терене. У последње три године урађено је шест теретана на отвореном простору,  а добро је и оно што Канцеларија за младе чини кроз обуке вршњачких едукатора које су започете 2016. године. То је, сложићете се, и најпогодније да управо млади својим вршњацима указују на последице и опасности вршњачког насиља. Заиста се, као град на све могуће начине боримо да допринесемо да се овакви проблеми смање и ту, заиста, очекујемо подршку родитеља, закључује Ђокић.
На новинарско питање да ли је у Лозници било насиља над просветним радницима Љубинко Ђокић је одрично рекао, и да ће наш град дати свој допринос свим активностима Министарства просвете на сузбијању насиља сваке врсте о чему се данас, поред осталог говорило на заједничком састанку Актива директора основних и средњих школа.