Светионик слободе у Горњој Сипуљи

15. фебруар 2023.

Поводом Сретења Господњег, празника државности Републике Србије Савез бораца народноослободилачих ратова (СУБНОР) уз подршку Града Лознице данас је на пригодан начин  у Горњој Сипуљи, присуством грађана и црквеним обредом обележио место где је постављена јединствена  спомен плоча палим ратницима, свирепо страдалом цивилном становништву и једном учеснику последњег рата у прошлом веку.

– Негујући културу сећања према свим слободарима Јадра који су  се нашли на нишану освајача овог краја, ово је наш подсетник на цену мира и слободе, рекао је Живота Исаковић, председник лозничког СУБНОР-а. Ово је, како каже  дуг према недужним људима који су под сунцем у својим кућама очекивали основно људско право на рад и миран живот. Спомен плоча је обновљена на иницијативу Миодрага Јовановића, председника месне заједнице у Горњој Сипуљи, на фасади зида у центру села, јер је стара са именима бораца из Другог светског рата, код ђачке чесме и школе дотрајала и била запуштена, казао је Исаковић, залажући се да око овог светионика ничу цветови слободе.

Милан Југовић, члан Градског већа Града Лознице је свим мештанима Горње Сипуље у име градоначелника и лично  упутио празничну честитку поводом Дана државности Републике Србије.

–  Векови робовања под турским јармом нису угасили жељу српског народа за слободом. На данашњи дан, пре 219 година наши херојски преци предвођени Карађорђем Петровићем започели су борбу за ослобађање и изградњу модерне српске државе која је деценијама након покретања Првог српског устанка, прве српске револуције, пажљиво изграђивана, рекао је Југовић. Он је даље подсетио на високу цену слободе:

– У спском језику постоји једна реч која има изузетну важност  и значај – то је слобода.   Цену за њу платило је на хиљаде наших сународника од бојева на Чокешини, Церу, Гучеву, па све до Другог светског рата и последњих у прошлом веку. Данас се наш град с поносом сећа свих хероја и невино страдалих људи, наших предака, чија дела баштинимо. Не постоји место на територији Лознице које није платило високу цену слободе у борби против нацизма. Данас када славимо свој празник државности поново се, вољом светских моћника, осећа  угроженост наше слободе. Поново морамо да се боримо за своју земљу и слободу, али овог пута, на срећу,не оружјем него дипломатским средствима.Боримо се и знањем, оловком, трудом и радом и на тај начин, великим кораком  се залажемо и изграђујемо  и нашу Србију, и нашу Лозницу као боља места за живот свих грађана, поручује члан Градског већа Лознице Милан Југовић.