Свечано отворен „Свет жена“ у Лозници

5. март 2024.

Манифестација “Свет жена” започела је синоћ у Лозници, представљајући 23. по реду окупљање посвећено женском доприносу друштву  јединствено овакве врсте у Србији.

У Вуковом дому културе, званице је срдачно поздравио градоначелник Видоје Петровић, истакавши да су жене у Лозници на најодговорнијим позицијама како у званичним институцијама, тако и у привреди и предузетништву. “Остајте на путу успеха, да ову нашу локалну заједницу и нашу земљу чините бољим и лепшим местом за живот. Желим вам сву срећу овог света”, истакао је Петровић.

Манифестацију је свечано отворила Тамара Вучић, супруга председника Србије, родом из Лознице. У свом говору, истакла је важност образовања и подржала идеју о солидарности међу свим женама и мушкарцима, те позвала на промену перцепције улоге жене у друштву.

“Најлепше стихове и најлепше речи дивљења и поштовања према женама написали су управо мушкарци, знајући и препознајући женску снагу, женску енергију и ценећи женски допринос свету какав познајемо. Тај допринос био је кроз историју често непризнат или недовољно цењен. Сетимо се само Милеве Ајнштајн. Уопште, снага жене није добијала простора да се покаже, да прикаже свој таленат и своју креативност. Чак и када би  успела да тај простор освоји,  била би осуђивана, а неретко и називана различитим погрдним именима. Првом новинарком код нас сматра се дама симболичног презимена Марија Мага Магазиновић, била је прва библиотекарка и прва жена која је довела модерни балет у Србију на почетку 20. века. За истакнуте жене, жене које су мењале свет и свест ми не морамо да идемо тако далеко. Иако рођена у Бечу с правом је сматрамо нашом – Мина Караџић, једна од ретко образованих жена свога доба. Путовала је са својим оцем Вуком Караџићем и много му помагала у пословним активностима. Има много таквих жена које су се бориле и избориле за своје место, за наше место у свету и историји. Заједничко им је образовање. Знале су да једино у образовању могу достићи жељену позицију са које могу да буду у могућности да мењају свет. Зато је моја порука младим дамама да вредно упијају знања јер једино тако могу развијати свој таленат и својој креативности пустити да полети. При том не мислим само на формално образовање него на образовање уопште. Дакле, упијајте знање, читајте, слушајте, питајте и играјте се. Упијање знања може да буде једна игра у којој сте увек сви победници.” – истакла је Тамара Вучић и додала – „ Дан жена гледам не као дан у којем треба нешто од мушкараца да очекујемо, него од себе.  Више солидарности, драге даме, и не само ви него и међу мушкарцима и свима нама. То је нешто што нам недостаје, а што морамо да градимо и на чему морамо да радимо, ако желимо да градимо бољи свет и бољи живот за све нас – солидарност и заједништво“ , поручила је прва дама Србије.

Након званичног дела, изведен је музичко-поетски програм  “У част жени” у извођењу Милорада Микија Дамјановића, уз пратњу Наташе Радовановић, сопранисткиње из Опере Народног позоришта у Београду, и пијанисте Павла Јоксимовића. Свим дамама које су присуствовале манифестацији, Градска управа је при уласку у салу приредила поклон пакет и белу ружу.

Програм манифестације се наставља у среду на истом месту, у исто време, када ће Весна Станковић, глумица Југословенског драмског позоришта, извести монодраму “Милунка Савић” посвећену српској хероини из Великог рата, најодликованијој жени у историји ратовања, обележавајући тако и 110 година од почетка тог ратног сукоба. Истог дана на шеталишту ће почети и тродневни “Осмомартовски базар” који приређује Туристичка организација града уз учешће великог броја излагача, а потом ће се ређати програми током целог месеца. Манифестацију традиционално организују Центар за културу “Вук Караџић” и Град Лозница.

“Тај допринос је, кроз историју, често непризнат, био недовољно признат и недовољно цењен”, истакла је Тамара Вучић. “Сетимо се само Милеве Ајнштајн. Уопште снага жене није добијала простор да се покаже, да покаже свој таленат и своју креативност. Чак и када би успевала да освоји тај простор, била би осуђивана, не ретко називана и разним погрдним именима.”