Стипендије за најбоље ђаке и студенте

9. фебруар 2023.
stipendije-za-ucenike-2023
У Градској управи Лознице, од 1. фебруара отворен је конкурс за доделу градске награде, односно стипендирање најбољих лозничких ученика и студената. Локална самоуправа тако већ двадесетак година финансијски подржава најуспешније ђаке и студенте, па ће и ове године из буџета бити издвојено око 15 милиона динара, каже помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић.
– Средства планирана у буџету довољна су за онолико ученика и студената колико очекујемо да ће испунити услове за добијање овог вида подршке.
Прошле године имали смо 93 студента и 32 ученика који су добили градску награду. Ученици су примали по седам, а студенти 12 хиљада динара месечно. У случају да буде мањи број ученика и студената који испуњавају услове, онда ће планирана средства бити распоређена тако да ће они који добију годишњу награду имати вишу месечну надокнаду него што је била на претходном конкурсу – рекао је Ђокић и најавио да ће ускоро изаћи публикација, односно база података у којој су на једном месту сви најбољи студенати, односно добитници градских награда. Од ове године новина су студенти са инвалидитетом који поред општих услова не морају да имају просек оцена девет, али је потребно да им комисија Републичког фонда за пензијско и инвалидског осигурања изда такву потврду или уверење о инвалидности.
Конкурисати могу ученици, основци и средњошколци, држављани Србије, са пребивалиштем на територији Лознице, који су у претходној школској години на државним или међународним такмичењима у календару ресорног министарства освојили једну од прве три награде, као и студенти на државним факултетима који су на буџету, имају просек девет и више и нису апсолвенти.
Што се тиче студената ромске националности, услови су исти, али није потребно да имају просек девет, а јесте да Центар за социјални рад изда потврду да се налазе у категорији студената којима је потребно помоћи и да имају потврду Националног савета ромске националне мањине да су припадници те популације.