Стабилна грејна сезона у Лозници

4. новембар 2021.
disic-ljubinko-djokic-grejanje

Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић рекао је на данашњој конференцији за медије, одржаној поводом исказане бојазни неких родитеља да у лозничким школама неће бити довољно енергената за актуелну грејну сезону, да нема потребе да буду забринути с обзиром на то да је образовање један од приоритета наше локалне самоуправе и да Град сваке године сноси све трошкове набавке дрва, угља, гаса и грејања у складу са потребама школских установа, а некад чак и више од тога.

– Лозница, овај град и градоначелник воде такву политику да су издвајања за образовање увек приоритет, када је у питању градски буџет који покрива све трошкове у лозничким вртићима и школама, од крупних грађевинских радова, преко опремања школа, па све до трошкова за утрошену електричну енергију, грејање, воду, изношење смећа. На подручју нашег града имамо 49 зграда у којима се изводи настава и све се оне у овој грејној сезони греју. Годишње утрошимо око 750 тона угља, око 550 метара кубних дрва, око 100 тона пелета, четири школе се греју на гас док је девет школских зграда прикључено на даљински систем „Топлане“. Ми ниједној школи за ову грејну сезону нисмо редуковали ниједну тону угља, ниједан кубни метар дрва. Онолико колико су школе тражиле толико им је одобрено, неким школама чак и више као што је случај са ОШ „Јован Цвијић“ – указао је он.

Према његовим речима, у претходних десет година више је уложено у образовну инфраструктуру него за 20 година пре тога и биће још улагања у школство.

– Ретко која локална самоуправа је исплатила све јубиларне награде, путне и трошкове усавршавања. Такође, сви ученици који су вредни, који се такмиче и постижу резултате су наши стипендисти – нагласио је Ђокић.

Директор ЈКП „Топлана“ Миодраг Дишић казао је да од првог дана, када је почео интервентни увоз гаса из Мађарске, због хаварије на магистралном гасоводу у Бугарској, нису имали никакав захтев ни од дистрибутера ни од „Србија гаса“ за редукцијом природног гаса.

– Све време смо имали стабилно снабдевање. Претходних дана смо редуковали испоруку, у периоду од 10.30 до 15.30, због високих дневних температура што је уобичајена пракса – рекао је он.

Дишић је објаснио да је интервентни увоз гаса и коришћење резерви техничка ствар док се не отклони квар на дистрибутивној мрежи у Бугарској, која задовољава све потребе наше земље за испоруком овог енергента.