Спроведена обука за ургентно хранитељство у сарадњи са Градом

1. децембар 2021.
hraniteljstvo-obuka

Поводом организовања обуке за ургентно хранитељство данас, у оквиру пројекта „Подршка законодавним изменама и унапређење квалитета хранитељске заштите“, члан Градског већа Биљана Филиповић истакла је да Град Лозница носи епитет колевке хранитељства с обзиром на то да се ова услуга успешно реализује на подручју наше локалне самоуправе већ 53 године.

– Град Лозница није директо укључен у хранитељство с обзиром на то да се оно реализује на републичком нивоу, али кроз видове социјалне заштите из градског буџета се издвајају велика средства за децу која су у стању социјалне потребе. Она имају бесплатан боравак у вртићу, бесплатне школске уџбенике, превоз до школе и све се то финансира из буџета Града. Оно што децу посебно радује је додела пакетића за божићне празнике. Такође се финансирају и хранитељске породице кроз разне видове подстицаја међу којима су и дечји додаци – истакла је Филиповић.

Директор Центра за социјални рад Лозница Владимир Петровић да је данашњи стручни скуип веома важан јер хранитељство представља изузетно значајан ресурс у нашем граду сарадњи са Центром за социјални рад.

– На то упућује чињеница да по последњем податку Центра за социјални рад у Лозници 70 корисника има могућност да користи ову услугу, а 40 породица је обучено за хранитељство. То даље указује да је хранитељска мрежа врло развијена у граду Лозници, који се сврстава у ред локалних самоуправа које воде одговорну социјалну политику. Такође, ово је прилика да се размене мишљења и искуства стручњака у области социјалне заштите и да се подигне ниво стручних компетенција од којих у великој мери зависи добробит, развој и будућност деце – казао је Петровић.

Вршилац дужности директора Центра за породични смештај и усвојење Београд  Мирјана Новаков рекла је да је ова установа надлежна за Лозницу, Ваљево и Шабац у региону у којима прате рад скоро 700 хранитељских породица као и да су ови градови препознати као битни за ову обуку зато што немају прихватилишта за децу.

– Што се тиче Града Лознице који покрива Љубовију, Крупањ и Мали Зворник – имамо 104 хранитељске породице које воде бригу о 150 деце. Захваљујући подршци УНИЦЕФА ми данас обучавамо 15 хранитељских породица са подручја града Лознице за ургентно хранитељство. Када у сред ноћи или у било ком моменту Центар за социјални рад препозна нужност хитног смештаја деце ми морамо имати обучене породице које имају вештине да преузму бригу о тој деци. Наши хранитељи морају имати бројне компетенције да би се бавили хранитељством и из тог разлога ми обучавамо хранитељске породице и након што постану хранитељи – рекла је Новаков.