Систем 2021 у Лозници – спремни на све изазове и кризне ситуације

5. новембар 2021.
vezba-sistem-21

Оперативно-тактичка вежба цивилне заштите „Систем 2021“, коју организују МУП Републике Србије и Републички сектор за ванредне ситуације у сарадњи са Градом Лозницом и Републичком управом цивилне заштите Републике Српске, одржана је данас на реци Дрини у Лозници у присуству министра унутрашњих послова Александра Вулина, председника Владе РС Радована Вишковића и градоначелника Видоја Петровића.

Градоначелник Лознице је након завршетка вежбе истакао да „Систем 2021“ на најбољи могући начин показује висок ниво оперативне спремности поступања у ванредним ситуацијама градских и општинских штабова за ванредне ситуације и јединица цивилне заштите у садејству и уз снажну подршку МУП-а Србије односно Сектора за ванредне ситуације, Српско-руског хуманитарног центра и цивилне заштите Републике Српске, када су у питању било који видови елементарних непогода.

– Наши суграђани могу бити спокојни и уверени да ћемо у свакој ситуацији на један одговоран начин интервенисати и пружити максималну заштиту, када је у питању спасавање живота и имовине људи. Висока оцена ове вежбе, коју су дали министар Вулин и председник Владе Републике Српске потврђује да градски и општински штабови имају снажну подршку са централног нивоа власти, од наше државе и  председника, Владе, министарстава и да је то гаранција за поступања у оваквим и сличним приликама – закључио је градоначелник Видоје Петровић.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин поручио је да смо данас „показали колико је Србија спремнија и организованија него што је била“.

– Председник Александар Вучић ми је пре годину дана дао наређење да припремим овакву вежбу и да проверимо да ли су сви наши системи у стању да у координисаној операцији одговоре на све изазове. Осам хиљада људи на 50 локација вежбало је као један, без грешке, без повређених, ситуације у реалним условима, које заиста могу да нам се десе. Сви припадници различитих служби су показали да можемо да функционишемо јединствено, без икаквих проблема и да гарантујемо грађанима Србије безбедност – нагласио је Вулин и захвалио се свим учесницима вежбе.

Председник Владе РС Радован Вишковић истакао је да је поносан што је Република Српска учествовала у овако импозантној вежби, која је веома битна за грађане који живе са једне и са друге стране реке Дрине.

– Спасавати животе у кризним ситуацијама није нимало једноставно. Зато морате да имате овакве екипе и опрему, али пре свега увежбане људе, који функционишу као један – рекао је председник Владе РС Вишковић, који је оценио вежбу као одличну.