Сервис јавно доступних бицикала у Лозници

31. јануар 2022.
biciklo-lo

Град Лозница и Планинско бициклистичко друштво „БицикЛО“ потписали су данас уговор о успостављању једног од првих сервиса јавно доступних бицикала у Србији, који ће са радом почети на пролеће, а према речима градског менаџера Дејана Сталовића поред десет репарираних бицикала, које је овим уговором удружење „БицикЛО“ уступило на коришћење за сервис Град се обавезао да набави још 20 бицикала за све категорије корисника – децу, жене, љубитеље спортске вожње.

– На иницијативу градоначелника Лознице Видоја Петровића разговараћемо о правном и системском решењу да ли закон дозвољава и препознаје могућност набавке електричних бицикала што је свакако тренд.  Град је сасвим вољан да набави одређен број електричних бицикала које ћемо уступити нашим грађанима, гостима, туристима и онима који воле бициклизам и залажу се за његов развој – истакао је Сталовић и изразио задовољство на доброј сарадњи са удружењем „БицикЛО“.

– Савим сигурно ће бициклизам у нашем граду бити све видљивији и значајнији као вид транспорта, али и промоције туризма, здравијег живота, културних и историјских вредности. На основу Студије саобраћаја Града Лознице урадили смо и пилот пројекат зоне успореног саобраћаја што подразумева да у одређеним улицама у граду ограничимо брзину кретања на 30 километара на час како би се бицикл возио више и чешће – закључио је Сталовић.

Заменик градоначелника Марко Видић казао је да Град Лозница препознаје значај бициклистчког саобраћаја и жели даље да га развија.

– Када почне сезона поставићемо три паркиралишта у Тршићу, Бањи Ковиљачи и у Лозници. Ово није само вид побољшања туристичке понуде већ идеја да се бициклистички саобраћај у нашем граду развија и буде видљивији.  Један смо од ретких градова који је започео са реализацијом сервиса јавно доступних бицикала – указао је Видић.

Како је објаснио представник Друштва „БицикЛО“ Милош Ђуричић, овај сервис настао је као резултат активности на шестомесечном пројекту под покровитељством Европске уније и партнера који су са удружењем „БицикЛО“ сарађивали на пројекту.

– Ових десет бицикала уступамо на коришћење Граду Лозници заједно са веб апликацијом која омогућава коришћење овог сервиса. С обзиром на то је бицикл парадигма екологије и здраве животне средине посебно бисмо истакли чињеницу да су ова бицикла репарирана и квалитетна. Идеја је да сервис јавно доступних бицикала почне да функционише са првим данима пролећа на три локације – у Тршићи и Бањи Ковиљачи као туристичким центрима и у самом граду. Овај сервис пратиће веб апликација која ће на прецизан начин пружати корисницима  информације о времену и месту изнајмљивања и враћања, како би имали јасан увид када је бицикл слободан – истакао је Ђуричић.