Сертификати за два пројекта у Лозници

28. јун 2024.

У Београду су јуче уручени сертификати о подршци интегралним пројектима који су подржани  кроз јавни позив из програма под називом ЕУ ПРО Плус. На догађају коме су присуствовали Емануел Жиофре амбасадор Европске уније у Републици Србији и Тања Мишчевић министарка за европске интеграције, сертификати су уручени заменику градоначелника Града Лознице Петру Гавриловићу.

Реч је о  два пројекта у вредности 857 хиљада долара за „Интегрисање спорта, рекреације младих и цивилне заштите у Лозници“ и израду Мастер плана за простор бивше фабрике Вискозе.

Циљ пројекта  „Интегрисање спорта, рекреације младих и цивилне заштите у Лозници“ је мултифункционална реконструкција простора бивше куглане у оквиру Установе за физичку културу „Лагатор“. Реконструкцијом простора бивше куглане, предвиђено је формирање Клуба за младе и Центра за цивилну заштиту. Такође истим пројектом предвиђено је организовање обука за младе за пружање прве помоћи у ванредним ситуацијама.

Укупна вредност овог пројекта износи 789 хиљада долара. Од тога учешће програма ЕУ ПРО Плус износи 527 хиљада долара, док је учешће града Лознице 262 хиљаде долара.

Израдом Мастер плана за простор бивше фабрике Вискозе дефинишу се визија, стратегија и конкретне мере за развој простора бивше фабрике. Основни циљ мастер плана као документа је да обезбеди уравнотежен и одржив развој, узимајући у обзир економске, социјалне, еколошке и културне аспекте.

Вредност овог пројекта износи 68 хиљада долара. Од тога учешће програма ЕУ ПРО Плус износи 54  хиљаде долара, док је учешће града Лознице 14 хиљада долара.

Европска унија је преко ЕУ ПРО Плус програма обезбедила више од 9,6 милиона евра за реализацију 18 пројеката који ће допринети бољем животу становништва у 30 локалних самоуправа, које су претходно развиле територијалне стратегије.