Састанак градоначелника Видоја Петровића са комесарком Наташом Станисављевић

22. септембар 2023.
natasa-stanisavljevic-vidoje-petrovic04

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије, Наташа Станисављевић састала се данас са градоначелником Лознице Видојем Петровићем.

Током радног састанка говорило се о укључивању града у пројекте за стамбено збрињавање преосталих избегличких породица на територији Лознице.

Лозница је у 2023. години закључила два Уговора о сарадњи за побољшање услова становања, доделом грађевинског материјала за 4 избегличке породице и куповином сеоске куће са окућницом за 1 интерно расељену породицу. Додељена су средства од стране Комесаријата у износу од 4.635.000 динара. Такође, град Лозница је закључио Уговор о сарадњи на реализацији помоћи за куповину огревног дрвета са превозом за најугроженије породице избеглица и интерно расељених лица у вредности од 1.015.000 динара.

„До сада је преко 20.000 избеглих лица прошло кроз град Лозницу. Лозница је први град који је примио највећи број избеглица деведесетих година. Обезбеђена су стамбена решења за 648 породица, и то у виду стамбених јединица, сеоских домаћинстава, грађевинског материјала, монтажних кућа и економског оснаживања. Данашњим радним састанком са градоначелником је планирано да се наша политика збрињавања преосталих избегличких породица и у будућности настави. Србија је земља отвореног срца, спремна да прими и разуме сваког ко је у невољи. Решавање стамбеног питања за најугроженије избегличке породице  је наш циљ јер тиме улажемо у нашу будућност и у будућност наших грађана“, рекла је комесарка Станисављевић.

„Полазећи од иницијативе Председника Републике господина Александра Вучића о трајном стамбеном збрињавању избеглих лица у наредних 5 година, драго ми је што је Лозницу данас посетила Комесарка за избеглице и миграције госпођа Станисављевић са својим сарадницама. Са задовољством могу да констатујем да смо се по свим питањима везаним за предстојеће активности у овом погледу у потпуности сложили. Избегла лица која живе на територији нашег града могу да рачунају да ће град Лозница заједно са Комесаријатом за избеглице и миграције,  уз подршку наше државе и Владе, решити њихов проблем, као што смо и до сада кроз више видова помоћи успели да збринемо велики број породица“, истакао је градоначелник Лознице Видоје Петровић.

Договорена је успешна будућа сарадња са градоначелником града Лознице ка постизању заједничког циља.