Саопштење поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом

4. децембар 2020.
Veliki grb

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, који се обележава данас 3. децембра, градоначелник Лознице Видоје Петровић истакао је да град Лозница већ годинама континуирано ради на унапређењу положаја особа са инвалидитетом како би им омогућили да буду активни и равноправни учесници у свим областима друштвеног живота.

– Подршка града особама са инвалидитетом, као једној од највећој маргинализованих група, је из године у годину све већа и видљивија у складу са убрзаним развојем града. У складу са тим предстоји усвајање Стратегије развоја социјалне заштите града Лознице 2021 – 2025. године, као једног од кључних докумената за унапређивање услуга социјалне заштите и социјалне укључености за све рањиве категорије становништа међу којима се посебно издвајају особе са инвалидитетом – казао је градоначелник Лознице.

Како је рекао, град Лозница посебну бригу и пажњу посвећује особама са инвалидитетом кроз низ активности, пројеката и програма и труди се да им омогући равноправно учешће и већу укљученост у свим аспектима друштвеног живота.

– На недавно одржаном састанку са представницима Савеза слепих Србије и Националне асоцијације особа са инвалидитетом сам, уважавајући њихове потребе и имајући и виду предочене потешкоће са којима се суочавају, истакао сам важност обавезне клаузуле о прилагођености инфраструктурних пројеката особама са инвалидитетом уз појачану контролу и надзор, а у складу са тим ускоро ће бити постављени семафори са звучном сигнализацијом у улици Светог Саве  – указао је градоначелник Лознице.

Ово је само једна у низу активности у циљу обезбеђивања веће доступности инфраструктурних објеката особама са инвалидитетом и обезбеђивања бољих услова за њихово равноправно учешће у свим видовима друштвеног живота на чему град Лозница константно ради у сарадњи са локалним установама и предузећима, Владом Србије као и бројним домаћим и страним институцијама и организацијама.

Међународни дан особа са инвалидитетом, који се ове године обележава у периоду од 30. новембра до 4. децембра, под слоганом УН-а: „Градимо будућност: ка инклузивном, одрживом и приступачном свету за особе са инвалидитетом после пандемије COVID-19″, прилика је да се скрене пажња светске и домаће јавности на особе са инвалидитетом и њихове проблеме и потребе.

Међународни дан особа са инвалидитетом – 3. децембар, проглашен је од стране УН-а 1992. године и од тада се обележава у целом свету. Према подацима Светске здравствене организације између 12% и 15% становништа има неку врсту инвалидитета.