Сала Гимназије већ „изникла“ до крова

31. јул 2023.
radovi-na-fiskulturnoj-sali-gimnazija

У летопису од век и по постојања  најстарија средња школа, лозничка Гимназија, поред бројних успеха и признања као што су Орден заслуга за народ са златном звездом, Вукове награде и Повеље Града Лознице биће уписана и изградња нове фискултурне сале. Имајући у виду да је поред образовања од посебног значаја и улагање што већих средстава за здрав развој ученика залагањем градоначелника  Видоја Петровића успешно се одвија реализација овог пројекта.

Према нормативима који се односе на услове за простор, опрему и наставна средства ова установа се уклапа у стандарде да као школа где има више од 16 одељења добије и другу фискултурну салу, истакао је данас при обиласку овог градилишта помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић

–  Нови објекат се састоји од две функционално повезане целине од којих је једна  на 450 квадрата и на простору од 28 метара дужине, 16 ширине и седам висине док је други део анекс са два нивоа, две слачионице, два купатила и тоалетима у приземљу и кондиционом салом од 95 квадрата на спрату. Цео комплекс има три улаза, један из Гимназијске улице и два из дворишног простора тако да је нова зграда сале спојена топлом везом са старом и биће идеалан фискултурни кутак града Лознице. Вредност радова је 105 милиона динара и према очекивањима, требало би да буде завршена до почетка наредне школске године, рекао је Ђокић.

У изјави захвалности Градској управи директор школе Дарко Нестопровић каже да је „изградњом импозантног објекта препознат значај гимназије, нарочито због чињенице да се овде школују образовни профили у 25 одељења што је свакако подстицај да школа кроз посебан елаборат конкурише  у Министарству просвете за отварање посебног одељења за спорт, које би уз друштвено-језичка, природно-математичка и оно за информационе технологије, допринело отварању врата фискултурној настави и било подстрек даљем развоју спорта у нашем граду на начин како доликује једној оваквој школи“.

Када се говори да је образовање један од приоритета нашег града јер се сваке године улажу све већа средства у материјалне основе школа онда ваља подсетити да су лозничке основне школе, бар оне са већим бројем ученика, претходних година добиле фискултурне сале као што су „Вера Благојевић, у Бањи Ковиљачи,  „Анта Богићевић“, „Кадињача“, и „Вук Караџић“ у Лозници, као и школе у Липничком Шору, Лешници и Драгинцу.