Саборски програми културно богатство Лознице

14. септембар 2023.

У предсаборским данима 90. Вуковог сабора у Тршићу лозничка публика  имала је праву прилику  да у избору између двадесетак садржаја своје жеље и хтења освежи  како књижевним сусретима, тако и позоришном и музичком уметношћу. Свако, ко се затекао пре два дана у Гимназији Вук Караџић, поводом 125. годишњице рођења песникиње Десанке Максимови, и три деценије од њеног упокојења освежио је успомену на антологијске радове познате Ваљевке из Бранковине, ауторке незаборавних поема „Крваве бајке“, „Тражим помиловање“ и других родољибивих и љубавних песама. Стваралачки обим поетесе  ученицима друге смене у лозничкој гимназији представила је др Светлана Шеатовић, управница Десанкине „Задужбине„ при чему је подсетила на њене боравке у нашем крају. – Ове године саборујемо у част песникињи Десанки Максимовић која је, из своје Бранковине и Београда више пута за 95 година живота  боравила у Тршићу, гостовала у овде у Гимназији и учествовала на Вуковом сабору. Наша песникиња је осећала сваки шум из свог народа. Тако је у једној ситуацији приликом доласка у Тршић са Десанком 1991. године подсетио Матија Бећковић, када  га је она запитала: – Шта мислиш Матија, хоћемо ли опстати као народ? И одмах  сама одговорила: – Ја се надам, Бог ће нама бити у помоћи, – подсетила је Шеатовић. Описујући Десанку у својим сећањима као вечиту даму српске поезије почивши епископ Шабачки Лаврентије рекао је да је Десанка Максимовић „остала вечита девојчица са пуно више духа него тела!“

Саборовање Вуку у Част, поред писаца уздигли су концерт Јадранке Јовановић у Вуковом дому културе и зајечарско Позориште „Зоран Радмиловић“, представом „Чеховљева соба, сезона прва“ у девет малих прича.

Пажњу културне јавности града привлачи сутрашње представљање  монографије „Беседе и беседницци“, аутора др Бошка Сувајџића у рецензији лозничког академика Светислава Божића и Славка Вејиновића у 19 часова  легату Миће Поповића.  Ту су у текстовима приказани  сви високи саборски гости – беседници  од 2008. до 2023. Године.