Са заседања Градског већа у Лозници

2. децембар 2022.
Osnovni grb

Градско веће у Лозници, којим је председавао градоначелник Видоје Петровић  разматрало је Извештај о извршењу буџета града Лознице за првих девет месеци ове године. Приходна страна градског буџета у том периоду била је за десет одсто већа него прошле године, саопштено је и градског одељења за финансије и локалну пореску администрацију. То је више од пројектованог раста од осам процената и добра је основа за четврти квартал када се, у децембру, осетно боље реализује текућа страна буџетских прихода  града чије би извршење могло бити око 92 одсто. Порез кроз зараде већи је за 113 милиона динара, а за 11 месеци, за 154 милиона што је позитиван тренд јер је потврда већег броја запослених у Лозници. Повећани су и приходи од доприноса на градско грађевинско земљиште за 18 милиона, речено је.

Све обавезе града према буџетским корисницима су измирене и, евидентно, остварене одређене уштеде. Изнето је залагање да се у процедурама јавних набавки, нарочито када је реч о роковима завршетка одређених инвестиција, оствари још боља транспарентност  са извођачима радова на капиталним пројектима града.

Градско веће је усвојило информацију о степену усклађености планираних и реализованих активности у јавним предузећима чији је оснивач град Лозница. Поскупљење енергената, струје и гаса од августа и септембра, допринело је већим расходима него у протеклој години, речено је из Одељења за привреду, уз оцену да стабилно послују Лозница развој, Водовод и канализација и Паркинг сервис. Уредно се отплаћује кредит КФВ банци и ближи се 2024. година када ће сасвим бити реализован овај кредитни аранжман који се отплаћује из властитих средстава Јавног предузећа „Водовод и канализација”.

На разматрању су били предлози за  доношење Одлуке о одобравању пројеката о додели средстава за бесповратно суфинансирање пројеката одржавања и унапређивања својстава на инсталацијама,  уређајима, опреми и крововима зграда, као и обављању аутобуског превоза на пакету линија „ЦЕ” и такси превоза.