Са заседања Градског већа – подршка наталитету и младима су приоритет

5. април 2021.
Gradsko-vece-april-2021
На заседању Градског већа, одржаном данас, на предлог градоначелника Лознице, господина Видоја Петровића, утврђено је низ важних одлука, међу којима су и оне које се односе на подстицаје рађању и додељивање годишњих градских награда најбољим ученицима и студентима, као вид дугогодишње подршке града Лознице младима и породици као основном стубу сваког друштва.
За куповину, изградњу или реконструкцију куће са окућницом на сеоском подручју нето површине до 100 метара квадратних, односно до 20 метара квадратних по члану породице, према одлуци Већа, биће расписан јавни позив на који се могу јавити супружници или самохрани родитељи старости до 43 године са једним или више малолетне деце. У ове сврхе из градског буџета опредељено је четири милиона динара чиме се даје могућност младим породицама да обезбеде кров над главом и реше стамбено питање.
Чланови Већа су једногласно утврдили и одлуку на основу које ће, након скупштинског усвајања, бити расписан јавни позив за накнаду трошкова за вантелесну оплодњу, за шта је ове године буџетом града планирано 6 милиона динара односно милион више него претходне. Прошле године 14 парова добило је средства у ове сврхе и заинтересованост је била велика што се, како је речено, очекује и ове године
За доделу градске награде најбољим ученицима и студентима, према утврђеној одуци која треба да буде усвојена на седници Скупштине града, предвиђено је 14.8 милиона динара, а како је рекао помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, локална самоуправа већ 20 година издваја средства у ове сврхе као вид помоћи младима током њиховог школовања.
У области уређења стамбених зграда донете су одлуке о расписивању четири јавна конкурса за бесповратно суфинансирање инвестиционог одржавања и унапређења својстава зграда што подразумева реконструкцију фасада, кровова, инсталација и уградњу уређаја и опреме као што је видео надзор и друго. У циљу боље обавештености грађана о јавним позивима за уређење зграда биће спроведене промотивне активности, а новина је и што ће ове године јавни позиви бити расписани на период од 30 дана тако да ће грађани имати довољно времена да прикупе потребну документацију и пријаве се.
Приоритет би имале зграде у прометним улицама у градском језгру, затим у месној заједници Градилиште, као и оне чије су фасаде, кровови у лошем стању и угрожавају безбедност грађана. Из буџета Града је планирано је 40 милиона динара за реконструкцију фасада, а за кровове, инсталације и опрему по 3.5 милиона динара. Учешће града за уређење фасада је до 70 одсто, а за преостала три јавна позива до 50 одсто.
Представници Већа утврдили су и одлуке које се односе на доношење Оперативног плана одбране од поплава и Програм мера и радова за смањење ризика од поплава за воде другог реда на територији града Лознице, а предложено је да се убудуће једна четвртина средстава предвиђених за путну инфраструктуру, издваја за уређење водотокова другог реда, канала и речица, с обзиром на њихов вишеструки значај у погледу уређености града.
Утврђени су и извештаји о санацији градске и дивљих депонија и низ других одлука.