Са заседања Градског већа: Незаборавник  храбрим  граничарима

23. мај 2024.

На заседању Градског већа у Лозници, којим је председавао градоначелник Видоје Петровић, прихваћена је иницијатива за подизање спомен обележја тројици суграђана који су погинули 1999. године на одбрани границе са Албанијом у месту Кошаре. Лозница је тако међу првим градовима који на овај начин у данима притисака великих  сила на Србију одаје пошту Браниславу Негићу, Ивици Ивановићу и Љубомиру Ромићу, јер су положили животе са још 105 младих војника Србије дуж албанске границе.

 – Подизање  спомен обележја,  као и претходно давање назива  улицама  овим херојима  где су живели, у Лозници  и Бањи Ковиљачи, представља  незаборавник херојског и слободарског духа, да  нараштаји схвате са каквим смо се невољама, нажалост, кроз историју суочавали и колико је живота уткано у ову земљу да би настала, а још теже, под теретом империјалистичких захтева и опстала. Стога смо поносни што је Лозница већ сутра домаћин промоције књиге Крвава граница“ хероја са Кошара, чији је аутор  један од ратних команданата са сто километара дуге границе, истакао је градоначелник Видоје Петровић.

Градско веће данас је усвојило решење о додели овогодишњих новчаних награда за  88  најбољих студената  и  53 ученика основних и средњих школа. Исплаћиваће се месечно по 12000 динара студентима и 7000 динара ученицима.  Лозница је, како се могло чути на заседању, више од две деценије јединствена по томе у Србији. Овде се издваја више од десет милиона динара за најбоље академце, што је дупло више од истих награда које добија 25 академских грађана Шапца. Зато се намеће потреба, по завршетку студирања,  њихове још веће и целисходније  интеграције са Лозницом где сваком стручњаку треба омогућити стимулативне услове за даље професионално потврђивање, што је према речима градоначелника „даљи мотивациони значај и немерљива вредност за будућност града који смо данас стварали“.

Усвајањем  одлуке о додели бесповратних средстава за суфинансирање пројеката  одржавања и унапређивања својстава зграда  кроз расписивање јавних позива  за инвестиционо оджавање фасада, кровова,  инсталација, уређаја и техничке опреме у Лозници се четврту годину наставља вишеструко корисна пракса.

Поред енергетске ефикасности, веће безбедности и естетских стандарда који су у том периоду партнерски реализовани са 238 стамбених заједница издвојено је  123, 6 милиона динара. Све то  представило је овај град у врху успешних, речено је у сусрет доношењу нове скупштинске одлуке о даљој адаптацији и унапређивању стамбене политике у Лозници.