Са заседања Градског већа

9. април 2024.

На четвртој редовној седници Градског већа у Лозници, којoм је председавао градоначелник Видоје Петровић, разматрано је више програма од значаја за унапређење функционисања града у свим областима.

Као једну од најбољих пракси, дужу од две деценије, за  најбоље ученике и студенте, Градско веће је донело Одлуку о расписивању јавног позива за доделу градске награде током школске и академске године. „И ове године ћемо наградити најбоље и најуспешније ђаке и студенте, јер желимо да наставимо заједно градити будућност засновану на знању и образовању. Улагање у образовање наше деце је улагање у будућност.“ – истакао је градоначелник.

Разматране су одлуке и најављено је расписивање јавних конкурса за суфинансирање у области социјалне заштите а, као и претходних година, град Лозница ће финансирати набавку уџбеника и бесплатну исхрану за ученике основних школа који на то имају право.

Усвојен је и предлог текста Конкурса о подршци паровима за остваривање права на вантелесну оплодњу којим су проширена права и омогућено паровима који су исцрпели могућности лечења у Србији да, уз новчану помоћ града, покушају да се остваре као родитељи и на клиникама у иностранству. Усвојена је одлука о финансијској подршци града Предшколској установи „Бамби“, као и расписивању јавног конкурса  у области културе у 2024. години.

На овој седници усвојен је предлог одлуке о давању сагласности на финансијске планове месних заједница за ову календарску годину и донета решења о избору годишњих програма спортских удружења  која ће се суфинансирати  из буџета града. Градоначелник је истакао да физичка активност доприноси не само физичком, него и менталном здрављу, и да ће управо из тог разлога град наставити да улаже у спортске програме и објекте како би свим грађанима пружили прилику да се рекреативно и професионално баве спортом, као и да  постижу високе резултате. Здрав животни стил треба да буде наша заједничка мисија, закључио је градоначелник.

На разматрању је био и предлог Програма рада Савета за безбедност саобраћаја, односно коришћења средстава за унапређење безбедности свих учесника у саобраћају на територији града Лознице. Како је оцењено, град Лозница је у протеклом периоду  кроз улагање у модернизацију саобраћајне инфраструктуре, изградњу пешачких и бициклистичких стаза постављање семафора, успоривача саобраћаја и вибрационих трака, затим видео надзора на најпрометнијим саобраћајницама значајно допринео побољшању безбедности свих учесника у саобраћају, a са овим активностима ће се наставити и убудуће. Посебно је истакнута важност едукације деце кроз предавања, радионице и најaвљено је приказивање промотивног филма о критичним тачкама који ће се уз медијску подршку приказивати  у васпитно образовним установама.

Веће је усвојило и  решење о именовању новог сазива Градског штаба за ванредне ситуације као и  Програм систематске дератизације и дезинсекције за 2024. годину.